Pismo ministru prometa

ORCA od Butkovića traži da pri izboru predsjednika Uprave CA zanemari interese osoba ‘koje kompaniji ne žele dobro’

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Određene osobe koje, prema natpisima medija, pokazuju veliki interes za odabir buduće Uprave, od Croatia Airlines sudski potražuju velike svote novaca, što budi sumnju u motivaciju za uplitanje u izbor i lobiranje, bilo direktno ili putem poznanika, stoji u pismu ORCA-e ministru



ZAGREB Kabinsko osoblje i dio aviomehaničara okupljenih u sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) uputilo je u petak pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću u kojem mu poručuju da kao predstavnik vlasnika, pri izboru sljedećeg predsjednika Uprave zanemari interese osoba koje kompaniji »ne žele i ne znaju dobro, a naročito osoba koje se nalaze u sukobu interesa kada za nekog kandidata lobiraju«.


»Ponukani smo obratiti Vam se zbog medijskih natpisa koji navode da je pitanje izbora Uprave predmet velikog interesa vanjskih utjecaja, koji su među radnicima zapamćeni kao iznimno štetan i destruktivan dio prošlosti, te zbog čijeg je djelovanja i doprinosa kompaniju trebalo restrukturirati, dokapitalizirati, smanjivati kapacitete i broj radnika, a sve kako bi se izbjeglo ili barem privremeno odgodilo sigurnu propast.


Dodatno, određene osobe koje, prema natpisima medija, pokazuju veliki interes za odabir buduće Uprave, od Croatia Airlines sudski potražuju velike svote novaca, što budi sumnju u motivaciju za uplitanje u izbor i lobiranje, bilo direktno ili putem poznanika«, stoji u pismu ORCA-e ministru povodom ostavke predsjednika Uprave te aviokompanije Krešimira Kučka.




Ocjenjuju da se odnos radnika i menadžmenta Croatia Airlines ne može prozvati zdravim i konstruktivnim socijalnim partnerstvom te podsjećaju da je tek uz posredovanje resornog ministarstva bilo moguće postići dogovor koji je odgodio štrajk najavljen za ovo ljeto, a dogovor, ističu, nije rezultirao nikakvim značajnim ustupcima ili troškovima.


Smatraju da se dogovor mogao i trebao postići znatno ranije, bez uplitanja Ministarstva i medija te napominju da navedeno nije prvi slučaj da menadžment odbija voditi konstruktivne razgovore koji bi održavali socijalno partnerstvo.


»Takav negativan odnos prema radnicima živi dugi niz godina, kroz nekoliko različitih Uprava, a može se prozvati najgorim u državi, jer nigdje nije zabilježeno toliko nepotrebnih sukoba koliko je prouzročeno u Croatia Airlinesu. Zbog navedenog, potrebne su dubinske promjene i neokaljani vanjski utjecaj koji će se izdići iznad prošlih, propalih ideja i poslovnih politika, te kompaniju osvježiti znanjem dobrog upravljanja«, poručuju iz ORCA-e.


»Održavati kontinuitet kadra koji godinama i desetljećima sudjeluje u kreiranju poslovanja i poslovne politike, a koji su rezultirali restrukturiranjem pred smrt, jedan je od razloga zašto kompanija i nakon restrukturiranja nema sredstva servisirati obaveze bez prodaje imovine, a ni dovoljno imovine za platiti buduće obaveze, na koje su nas obvezale prijašnje Uprave, koje su Croatia Airlines duboko i nepovratno zadužile, dok su istovremeno sjedili u Nadzornim odborima tvrtki konkurencije. Od Vas, kao predstavnika vlasnika, tražimo da pri izboru sljedećeg predsjednika Uprave zanemarite interese osoba koje Croatia Airlines ne žele i ne znaju dobro, a naročito osoba koje se nalaze u sukobu interesa kada za nekog kandidata lobiraju«, stoji u pismu sindikata ministru Butkoviću.


Krešimir Kučko podnio je ostavku na dužnost predsjednika Uprave Croatia Airlinesa s otkaznim rokom do 4. studenoga ove godine.


Natječaj za člana Uprave Croatia Airlinesa objavljen je u travnju ove godine, no pred Vladom još uvijek nije bio prijedlog novog čelnog čovjeka Croatia Airlinesa.