Konkretni razlozi

OPORBA ĆE TRAŽITI OPOZIV ‘Ministar Kujundžić mora otići zbog odgovornosti za loš sustav’

Zlatko Crnčec

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Foto Davor Puklavec / PIXSELL

Obavili smo telefonske konzultacije. Čuli smo se s kolegama iz SDP-a, HSS-a, GLAS-a, Živog zida i nekim nezavisnim zastupnicima, te je načelni stav svih da će biti za opoziv ministra Kujundžića, kazao je jučer politički tajnik Mosta Nikola Grmoja



ZAGREB Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja rekao je jučer da je oporba proteklih dana obavila konzultacije, te da je blizu suglasja o tome da se podrži inicijativa za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića.


– Obavili smo telefonske konzultacije. Čuli smo se s kolegama iz SDP-a, HSS-a, GLAS-a, Živog zida i nekim nezavisnim zastupnicima, te je načelni stav svih da će biti za opoziv ministra Kujundžića. Bavit ćemo se konkretnim razlozima zbog čega smatramo da Kujundžić više ne smije biti ministar zdravstva. A naši su razlozi neprovođenje reformi u sustavu zdravstva – rekao je Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru. Dodao je da je najava Kujundžića da će zatražiti oduzimanje liječničkih licenci Boži Petrovu, Ines Strenja Linić i Željku Jovanoviću za rubriku »vjerovali ili ne«, te odbio komentirati nalaze obdukcije 21-godišnjeg Mattea Ružića.


50 točaka 


U jučerašnjoj zajedničkoj izjavi predsjednik Mosta Božo Petrov i saborska zastupnica ove stranke Ines Strenja Linić također su inzistirali na tome da je Kujundžić ponajviše odgovoran zbog toga što zdravstveni sustav u cjelini loše funkcionira.




– Ministra nitko nije prisiljavao da se ostavi svoje struke i uđe u politiku. Baš suprotno, dojam je da je kod ministra unutarnja želja za političkom pozornicom bila vrlo jaka. Dakle, jedini problem o kojem ovdje treba razgovarati politička je odgovornost ministra za funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ministar je odgovoran za ono što radi, ali još više i za ono što ne radi, a trebao je napraviti u sustavu koji vodi. A to što nije napravljeno ili je napravljeno nakaradno pobrojali smo u preko 50 točaka koje je morao kao ministar još jučer napraviti, a nije. Tih 50 točaka su tema rasprave, a sve ostalo je skretanje pozornosti javnosti s bitnog – piše u zajedničkoj izjavi dvoje čelnika Mosta. Kujundžić je u razgovoru za jedne dnevne novine najavio je kako će tražiti oduzimanje liječničkih licenci Jovanoviću, Strenja Linić i Petrovu zbog »bijednog skupljanja političkih bodova na tragičnoj smrti mladog čovjeka«.


Žrtve sustava 


Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je jučer da će njegova stranka biti dio inicijative za opoziv Kujundžića, te naglasio da je on jedan od najgorih ministara.


– On nikada nije ni trebao postati ministar ministar. Ružić je definitivno bio žrtva sustava bez obzira što ministar kaže da nije, jer Hitna pomoć nije imala ni opreme ni kadra. Stoga pozivam Kujundžića da održi riječ i ponudi ostavku jer ljudi umiru zbog sustava. Sustav zakazuje zbog nedostatka novca i kadra, ali prije svega zbog nedostatka organizacije pa je život pacijenata ugrožen – rekao je Sinčić na konferenciji za novinare iz pred zgrade Ministarstva zdravstva.


Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović, koji je ministra prijavio Hrvatskoj liječničkoj komori, ustvrdio je kako svojim najnovijim izjavama Kujundžić »povrijedio Kodeks medicinske etike i deontologije«, te da »nije časno postupio prema svojim kolegama«.


– I sada on prijeti doživotnim oduzimanjem licenci nama koji smo ukazali na njegovu nesposobnost i bahatost. Očekujem glasnu reakciju svih liječnika jer on se očito potpuno izgubio i jasno je da on više ne može biti ministar. Radi se o zabrinjavajućim prijetnjama ministra koji svoje djelovanje još od predizborne kampanje nije usmjerio na čuvanje ugleda liječništva već je, naprotiv, kontinuirano vrijeđao kolege liječnike i omalovažavao njihov rad. Posljednjim izjavama nanio je nemjerljivu štetu ne samo Strenji Linić i Petrovu, nego kompletnom liječničkom korpusu i narušio ugled liječnika u društvu – napisao je Jovanović na svom Facebooku.