Grmljavinsko nevrijeme

OPASNO MORE Zbog vremenskih neprilika Ministarstvo pozvalo na oprez sve koji isplovljavaju za vikend

Portal Novilist.hr

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba.



Nastavno na objavljenu prognozu za pomorce Državnog hidrometeorološkog zavoda, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo je preporuku i pozvalo na dodatni oprez nautičare, pomorce, kao i sve one koji planiraju isploviti na more tijekom ovog vikenda,  odnosno 25. i 26. kolovoza.


Naime, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za predstojeći vikend najavljeni su mogući neverini u poslijepodnevnim satima duž obale, a u drugom dijelu noći na sjevernom Jadranu. Državni hidrometeorološki zavod izdao je Meteoalarm prema kojem se na pojedinim područjima mora može očekivati jači vjetar, kiša i grmljavinsko nevrijeme koje može biti opasno ili potencijalno opasno.


Podsjećamo kako se upravo tijekom nepogodnih vremenskih prilika dogodi i do 30% više pomorskih nesreća. Primjerice, samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba.




Stoga se savjetuje još jednom da:


Prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna.


Osiguraju vezove svojih plovila u lukama.


Sigurno sidre u uvalama zaklonjenim od vjetra i valova.


Imaju na plovilima svu potrebnu opremu te, ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađu na moru, budu u blizini sigurnih luka.


Provjere ispravnost prsluka za spašavanja, kako za odrasle tako i za djecu.


Koriste besplatnu aplikaciju Ministarstva napravljenu za pomoć nautičarima – NIS,  a koja je dostupna putem Google Play i Apple storea na hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku. Putem NIS aplikacije može se, između ostaloga, pratiti vremenska prognoza te, u slučaju nesreće na moru uputiti poziv u pomoć službi traganja i spašavanja na moru, s podatkom o lokaciji na kojoj se nalaze.


Uz to, se za svaku pomoć na moru, poziv može uputiti i na besplatni broj telefona 195.


Zbog najavljene promjene vremena tijekom ovog vikenda, osigurati pripravnost svih plovila lučkih kapetanija prema procjenama područja najveće ugroženosti. Djelatnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC), djelatnici lučkih kapetanija od Pule do Dubrovnika te lučkih ispostava diljem obale, brinu o svima koji plove našim morem 24 sata dnevno, svakog dana u tjednu, tijekom cijele godine.


Pozivamo stoga sve još jednom na oprez, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture želi im svima mirno more i sigurnu plovidbu.