SINDIKATI PIŠU VLADI

ODLUČNO PROTIV Spremaju se izmjene Zakona o radu, suspenzija radnih i socijalnih prava radnika

Portal Novilist.hr

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

Svatko tko tvrdi da je zakon kojim se radnike ostavlja na milost i nemilost jednostranim odlukama poslodavaca, jedino i/ili najbolje rješenje – ne govori istinu! Nedavno ste prozvali one koji koriste situaciju za vlastiti profit, a ovi zahtjevi HUP-a su upravo to: pribavljanje koristi poslodavcima na teret svih drugih u društvu!



ZAGREB – Vlada Republike Hrvatske razmišlja o suspenziji Zakona o radu tijekom trajanja epidemije koronavirusa. Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio je otvoreno pismo Vladi i premijeru u vezi tog prijedloga, javlja N1.


“Prema neslužbenim informacijama kojima Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) raspolaže u ovome trenutku, Vlada RH ponovo u suradnji s HUP-om, pod pritiskom i ostalih lobističkih poslodavačkih asocijacija, izrađuje propis kojim planira suspendirati radna i socijalna prava hrvatskih radnika.


Nedavno smo uputili poslodavcima u privatnom sektoru apel da u ovim otežanim uvjetima života i rada ishitreno ne otpuštaju radnike te da poštuju pozitivne propise i kolektivne ugovore (KU). Uputili smo ih da izmjene KU dogovore sa sindikatima kao i način rada u ovim teškim uvjetima, te ih podsjetili na uspješnu suradnju tijekom nedavne globalne krize.




No HUP, hrvatska “perjanica” poslodavačkih asocijacija u monopolističkom položaju kao jedina dobrovoljna poslodavačka udruga (što im je država davno omogućila, ali nećemo sad o tome), ponovo ‘lovi u mutnom’, ponovo traži da Vlada RH za njih odradi prljavi posao i omogući im jednostrano odlučivanje o radnicima u ovim neizvjesnim I teškim vremenima!.


Dok dobro uređene države-članice EU postižu tripartitne dogovore kako se zajednički nositi s ovom dosad neviđenom krizom i kako ublažiti ekonomske i socijalne posjedice (Italija, Austrija, Slovenija…), u Hrvatskoj se ni tinta na novom tripartitnom Sporazumu o osnivanju GSV-a nije osušila, a Vlada i HUP su opet u bipartitnoj suradnji iza leđa sindikata, kao i prije Sporazuma. Naime, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava izrađen je Nacrt prijedloga zakona o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19 s Konačnim prijedlogom zakona, bez ikakvih najava ili savjetovanja sa sindikatima, posebice nas u privatnom sektoru.


Predlagali smo da država osigura prihode radnika (Danska čak sa 75 posto sufinancira radnike da ostanu doma i u narednom periodu ne rade) jer time pomaže i radniku i poslodavcu, no HUP je i tu dogovorio sve za poslodavce. Naime, ako vlada neposredno pomaže poslodavcima, upitno je hoće li se to preliti i na radnike, a ako očuva prihod radnika, to će se neupitno preliti i na poslodavce jer im pokriva trošak plaća.


Još jednom podsjećamo kako je riječ o javnim sredstvima. Naše iskustvo govori kako poslodavci koriste potpore a radnike ponovo isporučuju državi na brigu, na isplatu naknada za nezaposlenost, što je dvostruki trošak za državu. Dakle, potporom radnicima država plaća jednom, a potporom poslodavcima često najmanje dvaput!


Prvo, svatko tko tvrdi da je zakon kojim se radnike ostavlja na milost i nemilost jednostranim odlukama poslodavaca, jedino i/ili najbolje rješenje – ne govori istinu! Nedavno ste prozvali one koji koriste situaciju za vlastiti profit, a ovi zahtjevi HUP-a su upravo to: pribavljanje koristi poslodavcima na teret svih drugih u društvu!


Drugo, uređeno društvo ima mehanizme upravljanja promjenama. Tripartitni socijalni dijalog upravo je mehanizam dogovaranja o rješenjima od interesa za sve tri strane, a u korist društva. Koristite ga, a ne suspendirajte!


Od Vas očekujemo da odustanete od suspenzije radnih i socijalnih prava jer biste time omogućili kaos te da očuvate prihod radnika, a time i poslovanje poslodavaca, jer ćete tako sigurnije postići ciljeve. Kada je riječ o Vašoj vladi, samo otvorenom i korektnom suradnjom u interesu hrvatskih radnika i društva, u nama ćete imati odgovorne partnere”, navodi se u otvorenom pismu SSSH-a Vladi i premijeru Plenkoviću.