Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Komemoracija

OBLJETNICA KRISTALNE NOĆI Kraus: Izjednačavanje ustaša i antifašista naša je sramota

OBLJETNICA KRISTALNE NOĆI Kraus: Izjednačavanje ustaša i antifašista naša je sramota
OBLJETNICA KRISTALNE NOĆI Kraus: Izjednačavanje ustaša i antifašista naša je sramota
Autor:
Objavljeno: 9. studeni 2017. u 19:24 2017-11-09T19:24:00+01:00

Predsjednik Židovske općine Zagreb odbio je dati izjavu HTV-u, jer je današnji 'TV kalendar' ignorirao obljetnicu Kristalne noći

Ovdje smo da ne dopustimo izjednačavanje krvnika i žrtava, izjednačavanje ustaštva i antifašističke borbe, kazao je predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Ognjen Kraus na komemoraciji u povodu 79. obljetnice Kristalne noći, prvog masovnog pogroma Židova u nacističkoj Njemačkoj, održanoj večeras na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

"Kristalnom noći" prozvano je nasilje nad Židovima i njihovom imovinom, u kojemu je u noći s 9. na 10. studeni 1938, ubijen 91 Židov, oko 30.000 deportirano u koncentracijske logore, spaljeno dvjestotinjak sinagoga, oskrvnuta židovska groblja te uništeno najmanje 7.000 trgovina u židovskome vlasništvu, a sve to uz, kako je izvijestio jedan britanski dopisnik, oduševljeno promatranje "pristojnih majki iz srednje klase koje su podizale svoju djecu da vide 'zabavu'".

"Na taj je dan zaista započeo Holokaust, najmračniji period ljudske povijesti, u kojemu je po rasnim zakonima ubijeno šest milijuna Židova", podsjetio je Kraus na komemoraciji, koju su organizirali ŽOZ i Antifašistička liga.

"Danas u Njemačkoj, kao ni u jednoj zemlji zapadne Europe, nije moguće relativizirati ono što su označavali kukasti križ i pozdrav 'Sieg heil'. Nije moguće imenovati komisiju koja bi, kao u Hrvatskoj, odlučivala što znači pozdrav 'Za dom spremni', koji je obilježio takozvanu NDH, jedinoj zemlji u Europi koja je donijela vlastite rasne zakone i imala svoje koncentracione logore, njih preko četrdeset. Danas se u Hratskoj izjednačavaju antifašistički pokret i ustaški pokret. To je naša sramota", kazao je Kraus pred pedesetak okupljenih, među kojima su bili i veleposlanici Njemačke i Austrije te diplomatski predstavnici drugih zemalja.

Prije početka komemoracije, Ognjen Kraus odbio je dati izjavu novinarskoj ekipi Hrvatske televizije, ogorčen time što je današnji 'TV kalendar' HTV-a ignorirao obljetnicu Kristalne noći. "I dotle smo došli. Sramota!", kazao je Kraus novinaru našeg lista.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu