Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

OBITELJSKI LIJEČNICI UPOZORAVAJU: Kujundžić će biti kriv za kronični nedostatak liječnika

Barbara Čalušić

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Umjesto promjena u smjeru kvalitetnije i jeftinije zdravstvene zaštite Kujundžić nudi samo kozmetičke promjene, uz zadržavanje diskriminacije liječnika koji nemaju mogućnost izbora - raditi u domu zdravlja ili u vlastitoj ordinaciji, te su ovisni o volji i odlukama lokalne politike, tvrdi KoHOM.



ZAGREB – Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) oštro se protivi ponovnom implementiranju odredbe u novom prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom se domovi zdravlja obvezuju osigurati da u svakoj djelatnosti primarne zdravstvene zaštite imaju do 25 posto ordinacija. Koncesionari u svom priopćenju podsjećaju da su tijekom izrade nacrta zakona članovi radne skupine iz redova strukovnih udruga u držali stav da je odredba o bilo kojem najmanjem broju domskih ordinacija u svakoj djelatnosti primarne zdravstvene zaštite krajnje diskriminirajuća te da je nužno svima pružiti istu mogućnost u smislu prava na slobodan izbor modela rada u javnozdravstvenoj mreži primarne zdravstvene zaštite.


“Stoga, ovakav iznenadan preokret u sadržaju prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti diskriminira „domske liječnike“ i onemogućuje im da nastave rad u privatnoj praksi u svojim ordinacijama iako im je ta mogućnost predviđena čl. 275. novog prijedloga Zakona stoga se postavlja pitanje svrhovitosti i učinka takve odredbe. Upozoravamo ministra da će i on snositi odgovornost za budući kronični nedostatak liječnika u primarnoj zaštiti, s čime je vrlo dobro upoznat. Već sada u Hrvatskoj postoje timovi obiteljske medicine, koji imaju ugovor s HZZO-om, no nemaju nositelja – liječnika. Tako u Slavonskom Brodu u osam timova nedostaje liječnik, u Vinkovcima pet, u Vukovaru jedan, u Osijeku dva, u Đakovu jedan, u Domu zdravlja Zagreb Istok 14, u Domu zdravlja Zagreb Centar 14, u Domu zdravlja Zagreb Zapad 17, a u Splitu osam.”, upozoravaju KoHOM-ovci koji smatraju kako je posao liječnika u domovima zdravlja već neatraktivan i mnogi ga liječnici koriste isključivo kao prolaznu stanicu na putu do bolničkog posla ili do zaposlenja u stranim državama.


“Ni koncesionarima nije bolje. Novi zakonski prijedlog dozvolio im je zapošljavanje liječnika, no istodobno ne nudi mladom liječniku niti mogućnost trajnog zapošljavanja, niti specijalističko obrazovanje. Zbog toga mladi liječnici ne vide perspektivu u obiteljskoj medicini u kojoj će prema EU-direktivi u skoroj budućnosti moći raditi samo specijalisti obiteljske medicine.”, dodaju u KoHOM-u.




Kako je već ranije najavljeno, Vlada bi o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti trebala raspravljati 27. lipnja. Kad je riječ o četvrtini ordinacija u PZZ-u koje bi trebale ostati u okvirima domova zdravlja, prvotni je prijedlog Zakona bila potpuna privatizacija PZZ-a. Model od 25 posto ordinacija u okvirima domova zdravlja donesen je nakon pritiska dijela zdravstvenjaka poput Udruge poslodavaca u zdravstvu. Ministar zdravstva Milan Kujundžić nedavno je objasnio da je takav model najtransparentniji te da se njime čuva javni interes.