Hrvatska i EU

OBILJEŽEN DAN EUROPE “Vrijeme je da kažete što želite od Europske unije”

Irena Frlan Gašparović

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Dan Europe obilježen je Danom otvorenih vrata na kojem su građani mogli dobiti korisne informacije o EU, njezinom ustroju i pogodnostima koje im Unija donosi.



Što Gabrijela Žalac zna o Europskoj uniji? Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a očito misli da i ne zna sve – što, s obzirom o kakvoj je temi riječ, nije za kritiku, dapače – pa se na obilježavanju Dana Europe u Zagrebu opskrbila prigodnim brošurama.


Jedna od njih bila je i o hrvatskim autohtonim proizvodima zaštićenim na razini EU-a koja je proizašla iz resora njezinog kolege Tomislava Tolušića.


Dan Europe obilježen je Danom otvorenih vrata na kojem su građani mogli dobiti korisne informacije o EU, njezinom ustroju i pogodnostima koje im Unija donosi. No, najveći interes nisu izazvale brošure i letci o EU fondovima, Europskom parlamentu, »Junckerovom« planu i tome slično, nego besplatne majice, šalice, rukasci i torbe. Ti promidžbeni materijali su doslovno razgrabljeni: gužva je bila tolika da je u jednom trenutku praktički došlo do naguravanja.




Svrha događanja na Europskom trgu bila je »upoznati građane s načinom na koji se koristi EU novac i kako oni mogu biti korisnici«, kazao je šef predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, najavivši i početak kampanje »EUandME« koja ‘cilja’ na ljude od 17 do 35 godina. Kampanjom se žele osvijestiti temeljne vrijednosti EU-a, ali i pokazati mladima kakve im šanse daje EU da ostvare svoje snove i ambicije, ustvrdio je Baričević.


Neizbježna tema bili su i EU fondovi koje Hrvatska, zasad, ne koristi u onoj mjeri u kojoj bi trebala. Svjestan je toga Baričević, ali i resorna ministrica Žalac. »Svaki početak je težak«, ocijenio je veleposlanik, podsjetivši da je Hrvatska članica EU-a pet godina, a neki su unutra već 60. Ministrica Žalac ponavlja da je porasla stopa ugovorenosti europskih sredstava, iako su plaćanja krajnjim korisnicima još uvijek vrlo niska. »Kasnimo, ali sad trčećim korakom stižemo. Uvjerena sam da možemo«, kazala je Žalac, napomenuvši da se, kad su fondovi u pitanju, treba potruditi i zasukati rukave.


»Europska« vrata bila su otvorena i za najmlađe. U predvorju Kuće Europa, u kojoj su smještena predstavništva europskih institucija, bio je postavljen dječji kutak s bojankama, slikovnicama, puzzlama na temu EU-a. U dječjem kutku su se, primjerice, Europom bavili prvašići iz zagrebačke Osnovne škole »Ivana Gundulića« koja sudjeluje u više europskih projekata.


Za Dan Europe, Europska komisija ponudila je građanima i da sami kažu što žele od EU-a. Svoje mišljenje mogu izraziti putem internetskog savjetovanja o budućnosti Europe. »Budući da nam predstoje europski izbori, vrijeme je da odlučimo kako će izgledati Europska unija s 27 država članica. Neovisno o ishodu, to mora biti Europa koju grade Europljani. Svrha ankete koju smo pokrenuli upitati je sve europske građane: Kakvu budućnost želimo za sebe, svoju djecu i našu Uniju?



Sada je trenutak da europski građani jasno i glasno iznesu pitanja koja ih se tiču te kažu što očekuju da njihovi čelnici učine po tim pitanjima«, poručio je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker. Anketa se sastoji od 12 pitanja.


Primjerice, građane se pita kako se u Europi može poboljšati obrazovanje, što treba učiniti da bi svi Europljani dobili bolji pristup zdravstvenoj skrbi, koje su glavne prijetnje s kojima će se EU suočiti u sljedećim godinama…


Pitanja su pripremili također građani – njih 96 iz 27 država članica, među kojima i četvero iz Hrvatske.