Slučaj pomorske nesreće

O žalbi tužiteljstva na oslobađajuću presudu Horvatinčiću odlučivat će zadarski sud

Hina

U žalbi tužiteljice Irene Senečić zatraženo je da se Tomislavu Horvatinčiću ponovno sudi zbog izazivanja pomorske nesreće kod Primoštena u kolovozu 2011. u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Salpietro.  Upravo je zadarski sud odlučivao i o žalbama tužiteljstva i obrane na sudsku presudu iz studenoga 2015. godine, kada je Horvatinčić proglašen krivim i osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine

ŠIBENIK O žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku na oslobađajuću presudu šibenskog Općinskog suda Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginulo dvoje talijanskih državljana, odlučivat će Županijski sud u Zadru kojem je dostavljena žalba za daljnje postupanje.  

»Spis predmeta u postupku okrivljenika Tomislava Horvatinčića, a povodom žalbe Općinskog državnog odvjetništva Šibenik, u skladu s člankom 5. Zakona o područjima i sjedištima sudova dostavljen je Županijskom sudu u Zadru na nadležno postupanje«, izjavila je u srijedu glasnogovornica Općinskog suda u Šibeniku Melina Gulin Pavlaković.


 U žalbi tužiteljice Irene Senečić zatraženo je da se Tomislavu Horvatinčiću ponovno sudi zbog izazivanja pomorske nesreće kod Primoštena u kolovozu 2011. u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Salpietro.


 Upravo je zadarski sud odlučivao i o žalbama tužiteljstva i obrane na sudsku presudu iz studenoga 2015. godine, kada je Horvatinčić proglašen krivim i osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine.




 Vijeće Županijskog suda u Zadru je u studenom 2016. godine ukinulo presudu, a predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje zbog »formalno-pravnih pogrešaka tijekom sudskog postupka«. Potom je u listopadu prošle godine Horvatinčić na šibenskom sudu oslobođen, uz obrazloženje da je u trenutku nesreće doživio takozvanu sinkopu (iznenadan kratkotrajan gubitak svijesti).


 Vijeće Županijskog suda u Zadru sada može ukinuti i vratiti na ponovno suđenje oslobađajući presudu donesenu na šibenskom sudu u listopadu prošle godine, ili je preinačiti.


 Žalba Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku podnesena je prvog dana prosinca prošle godine zbog »bitnih povreda odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja«.


 U žalbi su, kažu u tom tužiteljstvu, iscrpno analizirani svi žalbeni razlozi i argumenti, kao i državnoodvjetničko stajalište zašto je zaključak suda o nepostojanju odgovornosti okrivljenika pogrešan.