Nove informacije

“Nulti pacijent” u Hrvatsku je došao autobusom: Što to znači za one koji su putovali s njim?

P. N.

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Za treći bliski kontakt postoji sumnja, prvi nalaz je bio negativan, ali još ćemo danas ponoviti. Oba dosad potvrđena bolesnika imaju blagu kliničku sliku. Zasad su dobro, dobivaju sve potrebne lijekove i ne očekujemo komplikacije, rekla je dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i dodala da će zaražena braća danas vjerojatno biti izolirana u istu sobu



Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio je danas drugi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj – radi se o bratu blizancu mladića koji je prvi obolio.


– To je bio bliski kućni kontakt. Za treći bliski kontakt postoji sumnja, prvi nalaz je bio negativan, ali još ćemo danas ponoviti. Oba dosad potvrđena bolesnika imaju blagu kliničku sliku. Zasad su dobro, dobivaju sve potrebne lijekove i ne očekujemo komplikacije, rekla je dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i dodala da će zaražena braća danas vjerojatno biti izolirana u istu sobu.


Zaraženi 26-godišnjak iz Italije se vratio autobusom. Što to konkretno znači?




– Mi smo kontaktirali sve osobe koje su bile s njim, neke njegove prijatelje. Svi kontakti iz autobusa su locirani, a provjeravaju se oni iz jednog reda ispred i jednog reda iza, jer da bi se bolest prenosila kontakt ipak treba biti bliži, rekao je ravnatelj HZZO-a Krunoslav Capak.


Ministar Vili Beroš ponovio je kako se ne radi o bolesti koja predstavlja značajnu ugrozu i na nivou je obične gripe. Preko 80 posto bolesnika ima samo blagi oblik bolesti. Danas će biti objavljene smjernice za ponašanje u školama, vrtićima, obrazovnim ustanovama i tvrtkama. Uz to je proširen i popis regija, iz kojih u Hrvatsku dolaze oni za koje postoji preporuka da se jave liječnicima.


Na graničnim prijelazima uspostavljeno je 24-satno dežurstvo sanitarnih inspektora, a kontejneri na Rupi i Pasjaku počet će s radom danas poslijepodne.


Zabrana posjeta bolnicama je, dodao je ministar Beroš, opravdana, ali nema utemeljenja za odluku KBC-a Zagreb za odgodom operacija.