Novost u 2016.

Novost u Novoj: U osobni bankrot moglo bi i do 20 tisuća građana

Gabrijela Galić

NL arhiva

NL arhiva

Većinom su to dužnici koji su dužni do 100 tisuća kuna. Pokretanje postupka otvaranja osobnog stečaja dužnike će koštati 1.300 kuna



ZAGREB  Prezaduženi građani će za nekoliko dana moći pokrenuti postupak osobnog stečaja, a prema procjenama na osobni bankrot moglo bi se odlučiti 10 do 20 tisuća građana koji su dužni do 100 tisuća kuna. Dužnici se za bankrot mogu odlučiti i u slučaju da imaju manja dugovanja, no iz iskustava drugih zemalja koje imaju riješeno pitanje osobnog bankrota, za njim se poseže tek kada se dođe pred zid.


Javna rasprava


Zakon o stečaju potrošača, naime, na snagu stupa s prvim danom nove godine. Njime se predviđa da se postupak stečaja potrošača može otvoriti samo ako je nesposoban za plaćanje, odnosno ukoliko najmanje tri mjeseca uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna. Kako bi sve bilo spremno za provođenje tog zakona, ovih dana na javnu su raspravu pušteni i prateći pravilnici – o registru postupaka, obliku, načinu i sadržaju vođenja očevidnika savjetovališta i posrednika te obrascima na kojima se podnose podnesci u izvansudskom postupku i postupku stečaja potrošača.


Postupak otvaranja osobnog stečaja za dužnike neće biti besplatan. Naime, pokretanje tog postupka koštat će ih 1.300 kuna. Odnosno, dužnik će trebati platiti  300 kuna predujma za savjetovanje u predstečajnom postupku i predujam za pokretanje stečaja pred sudom od 1.000 kuna. Kako je za očekivati da većina dužnika koji ne mogu servisirati svoje obaveze, a stekli su uvjete za otvaranje osobnog bankrota, nemaju financijskih sredstava na raspolaganju, predujam će se isplatiti iz proračuna. Tijekom postupka osobnog stečaja sredstva koja je dala država trebala bi se naplatiti iz unovčene imovine potrošača. Ukoliko dužnik nema niti novac za plaćanje predujma, moći će biti oslobođen  tog izdatka temeljem regula koje vrijede u sustavu besplatne pravne pomoći.





 Za dužnike bez imovine stečajni postupak će teoretski moći biti okončan u jednom danu. Odnosno, u jednom danu će se postupak otvoriti i zatvoriti uz odluku o otpisu dugova. Dužnici s imovinom neće moći tako proći pa će dugove vraćati i skromno živjeti najdulje pet godina. U tim slučajevima sud će određivati minimum potreban za život, dok će preostala imovina otići na vraćanje dugova, pri čemu se stan u kojem dužnik živi može prodati u krajnjem slučaju.



Izbrisani dugovi


Zakonom se predviđa da je »pri unovčenju stečajne mase povjerenik dužan voditi računa o dostojanstvu potrošača i o tome da potrošaču mjesečno ostane dovoljno sredstava za primjerene životne potrebe (primjereni životni standard)«.


 Ta visina sredstava jednaka je iznosu koji je »izuzet od ovrhe u slučaju kada se ovrha provodi na plaći ovršenika«. Odnosno, riječ je o dvije trećine plaće ako je riječ o primanjima koja dosežu iznos prosječne plaće u zemlji, a nakon toga dvije trećine prosječne plaće.


To primjerice znači da će samac koji prima minimalnu plaću raspolagati s 1.800 kuna kojima treba podmiriti troškove stanovanja i hrane. Tijekom postupka osobnog stečaja dužnik će vjerojatno ostati bez cjelokupne imovine, ali će nakon pet godina svi njegovi dugovi biti izbrisani.