Utvrđivali identitet

Novinarku Đurđicu Klancir legitimirali policajci u redakciji: ”Što je sljedeće? Hapšenje na licu mjesta?”

Hina

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

 Novinarka Net.hr Đurđica Klancir objavila je u utorak na facebooku kako su joj u redakciju došla dva policajca i legitimirala je, objasnivši kako to čine na zahtjev sisačke policije, od kojih je postupanje zatražio odvjetnik zbog pokretanja tužbe protiv nje. Novinarka je navela kako su policajci znali samo ime odvjetnika ali ne i tko je tuži.

»Dakle, to je dovoljno da vam ujutro dođu policajci (Ne moram vam reći što sam sve pomislila prije nego što sam saznala da ‘postupaju’ za nekog odvjetnika). Zbilja sam svašta prošla od kada se bavim novinarstvom, ali ovo mi je definitivno bila novost. Da netko pošalje policiju samo zato da utvrde moju privatnu adresu na koju će mi slati tužbu. Zašto mi uvaženi g. odvjetnik nije htio poslati tužbu na redakcijsku adresu? Ni prva niti posljednja, na žalost. Ali policija je doista novi element. Što je sljedeće? Hapšenje na licu mjesta? Sprovođenje u pritvor dok se vještače duševne boli onih o kojima pišemo?«, napisala je novinarka.


U povodu objave reagiralo je Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) priopćivši kako se u konkretnom slučaju radi se o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe, odnosno oštećene osobe, koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe.


»Iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi bi se točno radilo jer u Hrvatskoj postoji više osoba imenom i prezimenom novinarke. Jedini pouzdan podatak je bio da se radi o novinarki portala Net.hr. Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet«, navode u MUP-u.