Vrijedno priznanje

Novinarki Novog lista Vedrani Simičević nagrada “Velebitska degenija”

Gabrijela Galić

Vedrana Simičević / Foto: D. LOVROVIĆ

Vedrana Simičević / Foto: D. LOVROVIĆ

Zaštita okoliša je izuzetno bitna tema koja nije dovoljno prepoznata u javnosti, smatra Vedrana Simičević



Novinarka Novog lista Vedrana Simičević dobitnica je »Velebitske degenije« za tiskano novinarstvo, nagrade što je dodjeljuje Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva.


U kategoriji televizijskog novinarstva dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade, Goranu Latkoviću, novinaru RTL-a te emisiji HTV-a »Eko-zona«, odnosno njenim autorima Snježani Babić i Mladenu Iličkoviću, dok je Mladen Stubljar dobio nagradu u kategoriji fotografije i fotoreportaže.


U kategoriji radijskog novinarstva nagrada nije dodijeljena jer pristigli prilozi nisu ukazali na ekološki problem ili na njegovo rješenje.




Jubilarnu dvadesetu »Velebitsku degeniju« Vedrana Simičević primila je za tekst »Krijumčari prijete podzemnoj bioraznolikosti Balkana«, objavljen u časopisu Science. Riječ je o priči o krađi endemskih vrsta kukaca iz hrvatskih i slovenskih jama radi prodaje kolekcionarima na crnom tržištu.


Pritom se koriste nelegalne zamke koje, za razliku od legalnih, nemaju licence i oznaku institucija. Takve zamke mogu na određenom lokalitetu uništiti čak i cijelu jednu vrstu.


»Novinarka Simičević novinarski objektivno, znanstveno argumentirano, na izuzetno pitak način obrađuje ovu priču koju je dugo i temeljito pripremala i zbog koje je konzultirala hrvatske i slovenske znanstvenike.


Posebna vrijednost tog rada je što ukazuje na problem te potiče i njegovo rješavanje«, navodi žiri nagrade u svom obrazloženju.


Ističu i da Vedrana Simičević kontinuirano prati tematiku zaštite okoliša i bavi se temama o kojima se rjeđe govori u domaćoj javnosti.


Tako je na natječaj, osim nagrađenog teksta, poslala i »vrijedne naslove o zagađenju Save antibioticima te o opasnom otpadu na izvorištvu Zvir u Primorsko-goranskoj županiji«, objavljene u našem listu.



Zaštita okoliša, kako je istaknula Simičević, njoj je osobno izuzetno bitna tema koja, smatra, nije dovoljno prepoznata u javnosti, a i reakcije institucija kada se ukaže na probleme, nisu uvijek adekvatne.


– Apelirala bih da se češće koriste znanstvenici i njihove analize za tekstove jer bi u ovim temama znanost trebala voditi glavnu riječ – poručila je Simičević primivši nagradu.