Ususret tajnom glasovanju

Novinari traže da im Sveučilište u Zagrebu omogući da izravno prate izbor rektora

Hina

NL arhiva

NL arhiva

U apelu proslijeđenu sveučilišnu Izbornom povjerenstvu novinarke i novinari 16 redakcija traže da im Izborno povjerenstvo omogući da, zbog objektivnoga i profesionalnog izvještavanja, izravno prate spomenute sjednice Senata



ZAGREB Novinarke i novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu da im omogući da izravno prate sjednice Senata 16. veljače, na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, te sjednicu Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor Sveučilišta u Zagrebu.


U apelu proslijeđenu sveučilišnu Izbornom povjerenstvu novinarke i novinari 16 redakcija traže da im Izborno povjerenstvo omogući da, zbog objektivnoga i profesionalnog izvještavanja, izravno prate spomenute sjednice Senata.


Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom nije, naime, predvidjela da te sjednice Senata budu otvorene za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.




Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornoga povjerenstva prof. dr. Enes Midžić objasnio je da je odluka o pozivu predstavnika javnih medija na tijelima Sveučilišta – Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru. Kako se navodi, predsjednik Izbornoga povjerenstva preporučio je pak rektoru Borasu da, na odgovarajući način, omogući novinarima da prate proces izbora rektora.


Rektor Boras nije se očitovao o toj preporuci, a novinare je Sveučilište obavijestilo da će, nakon završetka sjednice Senata zatvorene za javnost, biti održana konferencija za novinare.


Potporu novinarima dao je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND). Potpisnici apela za otvaranje sjednica Senata za javnost su novinarke i novinari iz redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, index.hr, HRT, 24 sata, srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, Hina, Telegram, Školske novine, RTL, Faktograf, N1 i Nova Tv.