Borba za prava novinara

Novinari Večernjeg u štrajku, u Novom listu jednosatni štrajk solidarnosti

Boris Pavelić

Štrajkaši zahtijevaju potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, koji bi sačuvao većinu prava što ih novinari "Večernjeg lista" uživaju već petnaest godina, ili produživanje starog, koji postoji od 1995., u petak će im se prosvjednoj povorci te jednosatnim štrajkom solidarnosti pridružiti novinari Novog lista



Većina stalno zaposlenih novinara “Večernjeg lista”, najtiražnijeg dnevnika u Hrvatskoj, počela je jutros štrajk zahtijevajući potpisivanje Kolektivnog ugovora, koji je uprava odbila produžiti krešući stečena novinarska prava.


Štrajkaši zahtijevaju potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, koji bi sačuvao većinu prava što ih novinari “Večernjeg lista” uživaju već petnaest godina, ili produživanje starog, koji postoji od 1995.


Predstavnik uprave “Večernjegl lista” Boris Trupčević jutros je izjavio kako štrajk smatra neopravdanim i nepotrebnim.




Štrajkaši pozivaju čitatelje “Večernjeg” da ne kupuju novine, koje će uprava izdavati angažirajući honorarne suradnike, kojima prijete trenutačni otkazi ako se pridruže štrajku.


Uprava je jutros zaključala ulaz u “Večernji list”, pa su njegovi zaposlenici morali ulaziti na drugi ulaz. Ulaz je zabranjen čak i izvjestiteljima koji su pratili događaj. Uprava je od zaposlenika Večernjeg lista zahtijevala da se pojedinačno izjasne štrajkaju li ili ne, što je vođa sindikata u Večernjem listu ocijenio nezakonitim.


Štrajkaši su obavijestili policiju i nadležnu inspekciju, a razmislit će i o sudskim tužbama.


Jutros je pred “Večernjim listom” štrajkaše podržala i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Gabrijela Galić. “Uprava se treba sramiti. To što su zaključali vrata najviše govori o njima i o njihovu strahu od vlastitih novinara. Sramotno je da se štrajkom moramo boriti za kolektivne ugovore, koji su civilizacijski doseg”, kazala je Galić.


Potporu štrajkašima dao je SNH, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Međunarodna federacija novinara. Novinari Glasa Istre u petak će održati jednodnevni štrajk solidarnosti. “Večernjakovce” podržava i sindikalna podružnica te ogranak HND-a Jutarnjeg lista. Jutros ih je osobno podržao i predstavnik novinara Vjesnika Zlatko Herljević.


SNH i Hrvatsko novinarsko društvo pozvali su sve novinare da u petak, 25. ožujka, u 11 sati dođu pred zgradu HND-a u Zagrebu i pridruže se koloni solidarnosti koja će prošetati od HND-a do redakcije “Večernjeg lista”.


“Solidarnošću sa štrajkašima “Večernjeg lista” brani se pravo na slobodne medije u Hrvatskoj”, kazao je predsjednik HND-a Zdenko Duka.


Jednosatni štrajk solidarnosti u Novom listu


Novinari “Novog lista” održat će u petak, 25. ožujka, jednosatni štrajk solidarnosti s kolegama u “Večernjem listu” kako bi ih podržali u borbi za očuvanje prava iz kolektivnog ugovora, objavila je danas podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Novom listu.


Štrajk će se održati od 11 do 12 sati. Novinari u zagrebačkom dopisništvu u tom će se vremenu pridružiti prosvjednoj povorci novinara u Zagrebu, a u Rijeci će se održati Godišnja skupština podružnice SNH Novoga lista.


“Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u Novom listu podržava kolegice i kolege u Večernjem listu sa željom da ustraju i štrajkom uspiju u borbi za svoja prava. Iako se taj štrajk formalno pokreće zbog kolektivnog ugovora u Večernjem listu,  problemi na koje oni ukazuju imaju širi značaj i za sve djelatnike u medijima Hrvatske”, stoji u sindikalnome priopćenju Novog lista.


“Proizvodnja novine s prisilnim štrajkolomcima, obespravljenim novinarima koji ne mogu štrajkati zbog svog formalnog statusa rada putem registra poreznih obveznika ili su zaposleni u nekom drugom obliku mimo radnog odnosa, nije dokaz kako većina radnika ne podržava štrajk, već je dokaz nefunkcioniranja pravne države. Ako nadležne institucije valjano odrade svoj posao, tada bi štrajk u Večernjem listu mogao pridonijeti ukidanju prakse “nadriobrta” u novinarstvu, odnosno prikrivenih oblika zapošljavanja mimo radnog odnosa, te obavezom poslodavaca da u stalni radni odnos prime sve one koji imaju obaveze, ali ne i prava iz radnog odnosa”, objavila je podružnica SNH u Novom listu.


Štrajkaše iz Večernjeg danas je podržao i Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske. “Ukidanje kolektivnog ugovora svojevrsna je civilizacijska regresija. Ukidanje prava iz ugovora, osim što utječe na standard novinara, šalje i poruku javnosti: Kako će se novinari boriti za prava običnog čovjeka ako nisu u stanju izboriti se za svoj kolektivni ugovor? Nesiguran materijalni i radno-pravni status novinara neminovno će se odraziti i na medijske slobode u Hrvatskoj. 


Od poslodavaca, slijedom toga i od vlasnika Večernjeg lista, tražimo da stanje u Hrvatskoj uredi prema modelu uređenih i civiliziranih zemalja”, stoji u obavijesti sindikata grafičara, koji “u sljedećem koraku” najavljuju i mogućnost štrajka.