Još jedan apel

Novinari 21 redakcije traže da izborna sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu bude otvorena za javnost

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Odluka kojom izbor rektora najvećeg javnog sveučilišta ostaje zatvoren za javnost neshvatljiva je u trenutku opetovanih apela medija da im se omogući profesionalno obavljanje dužnosti i izvještavanje javnosti o procesu izbora. Izbor rektora nije i ne može biti interes samo stručnog tijela Sveučilišta, Senata koji broji 70 članova, već čitavog Sveučilišta i cjelokupne javnosti - kaže se u apelu upućenom sveučilišnoj uprav



ZAGREB Uoči izborne sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu koja će se održati u petak, 23. veljače, novinari 21 redakcije uputili su još jedan apel Upravi Sveučilišta da sjednicu otvori za javnost.


– Odluka kojom izbor rektora najvećeg javnog sveučilišta ostaje zatvoren za javnost neshvatljiva je u trenutku opetovanih apela medija da im se omogući profesionalno obavljanje dužnosti i izvještavanje javnosti o procesu izbora. Izbor rektora nije i ne može biti interes samo stručnog tijela Sveučilišta, Senata koji broji 70 članova, već čitavog Sveučilišta i cjelokupne javnosti – kaže se u apelu upućenom sveučilišnoj upravi.


S obzirom da za zatvorenost izborne sjednice Senata nema uporišta u aktima Sveučilišta, ne možemo razumjeti strah Uprave od javnosti i transparentnog praćenja procesa, poručuju novinari Novog lista, Slobodne Dalmacije, Jutarnjeg lista, Večernjeg lista, HRT-a, RTL-a, Nove TV, N1, Hine, Telegrama, Novosti, Indexa, 24sata, Školskih novina, Srednja.hr, Lupiga, Faktografa, Hrvatskog radija, Radija 101, Yammat.fm, AlJazeere.




Novinari 17 redakcija su, podsjetimo, tražili i otvaranje za medije sjednice na kojoj su kandidati za rektora predstavljali svoje programe, ali im je zahtjev odbijen, a ulaz u zgradu Sveučilišta po nalogu uprave zapriječili su im portiri.