'Islamofobija'

Novinar koji je Plenkovića zamijenio s Milanovićem: ‘Pogriješili smo. Ali u Hrvatskoj ima i opasnijih izjava’

Dražen Ciglenečki

Ilustracija

Ilustracija

Kad se BiH prikazuje kao državu koja ne funkcionira, koja ne može opstati, te teze nekih ljudi, ne Milanović i Plenković, koriste da bi govorili o nekakvom islamskom ekstremizmu u državi koja se kao nije sposobna brinuti sama za sebe, pa treba u nju intervenirati. Ipak, puno su opasnije izjave Tuđmana juniora i hrvatske predsjednice o islamskom radikalizmu u BiH, što je totalni nonsens – zaključuje Karčić



Kad smo nazvali Hikmeta Karčića, novinara koji je u glasilu Islamske zajednice u BiH Andreja Plenkovića proglasio islamofobom, kazao nam je da mu je prijatelj iz Zagreba već javio da je pogriješio. 


– U brzini u kojoj sam radio napravio sam tu grešku, a urednici su onda i ilustrirali to Plenkovićevom fotografijom. Ispravit će se u idućem broju Preporoda – rekao nam je Karčić. Ove novine izlaze dva puta mjesečno, a aktualni broj ima datum 15. ožujka.


– Urednik Preporoda tražio je da sačinim pregled retorike u regiji vezane za Bosnu i Hercegovinu i ja sam, kako bih pokazao njezin kontinuitet, osim 2017. obradio i nešto iz 2016. i 2018. Za 2016. mi se kod Plenkovića, eto, potkrala ta greška. U izvještaju SETA-e, koji će biti objavljen najkasnije za mjesec dana, isključivo će biti 2017. – objasnio nam je Karčić.




Zanimalo nas je, međutim, zašto on, čije god da su to bile riječi, smatra islamofobijom problematiziranje objektivne disfunkcionalnosti Bosne i Hercegovine.


– Ne mislim da je to direktna islamofobija, nije. Ali, ovakve izjave idu ruku pod ruku s islamofobijom. Antibosanske i antiislamske izjave idu skupa. Kad se BiH prikazuje kao državu koja ne funkcionira, koja ne može opstati, te teze nekih ljudi, ne Milanović i Plenković, koriste da bi govorili o nekakvom islamskom ekstremizmu u državi koja se kao nije sposobna brinuti sama za sebe, pa treba u nju intervenirati. Ipak, puno su opasnije izjave Tuđmana juniora i hrvatske predsjednice o islamskom radikalizmu u BiH, što je totalni nonsens – zaključuje Karčić.


Ironija je da je Plenković, makar i greškom, islamofob ispao zbog Milanovićeve tirade Josipu Klemmu i ostalim ratnim veteranima, koju je on tada u predizbornoj kampanji oštro kritizirao. Nazvao je to kavanskim diletantizmom glavnog političkog protivnika, »koji nam šteti u odnosima sa susjednim državama, s referencama na BiH, pa i na Srbiju, koje su krajnje neprimjerene i nedostojne onoga koji je obnašao dužnost predsjednika Vlade«.


I bosanskohercegovački mediji i političari nemilosrdno su napali Milanovića zato što se ispostavilo da misli da BiH nije uzorna država. »Gospodo političari u BiH, nemojte biti sitni i nasjedati na provokacije«, odgovorio im je Milanović, koji je kao premijer često posjećivao Bosnu i Hercegovinu.