Brodotrogir

Novi život kraljevičkih dokova u trogirskom škveru

Orjana Antešić

Godinu dana nakon što su dva doka iz propale »Kraljevice« vezali uz svoje operativne obale, u trogirskom brodogradilištu jedan od njih bit će ovih tjedana stavljen u punu funkciju. Riječ je o manjem doku, na kojem se upravo završavaju višestruki zahvati na njegovoj sanaciji



RIJEKA/TROGIR  Godinu dana nakon što su dva doka iz propale »Kraljevice« vezali uz svoje operativne obale, u trogirskom brodogradilištu jedan od njih bit će ovih tjedana stavljen u punu funkciju. Riječ je o manjem doku, na kojem se upravo završavaju višestruki zahvati na njegovoj sanaciji.


I drugi kraljevički dok, koji je bitno većeg kapaciteta jer može podizati do 7.300 tona i prihvaćati brodove do 150 metara dužine, trenutno radi, ali sa smanjenim kapacitetom jer i njega Trogirani moraju prethodno popraviti i »osvježiti« da bi bio spreman i siguran za puni pogon.


Prije nego što su za 17 milijuna kuna kupili kompletni inventar propalog kraljevičkog brodogradilišta, u što su bili uključeni dokovi, dizalice, sva oprema i strojevi iz pogona, Brodotrogir je raspolagao s jednim svojim dokom od 9.500 tona podizne moći, ali koji je bitno stariji nego kraljevički veći dok.




Iz trogirskog škvera ovih dana pohvalili su se velikom gužvom koju imaju u remontu. Trenutačno je uz operativnu obalu ili u doku pet brodova, od luksuznih jahti do broda za prijevoz generalnog tereta. Još dva broda »gužvaju« se u opremnom bazenu Brodotrogira.


Preciznije, riječ je o dvjema novogradnjama – tankerima za prijevoz kemikalija i naftnih proizvoda koje su u fazi završnog opremanja. Jedan je porinut sa trogirskog navoza dok je druga novogradnja ovih dana u trogirski škver stigla iz daleke Rusije.


Riječ je o 183 metara dugačkom tankeru, projektiranom za prijevoz IMO II proizvoda koji je građen u jednom brodogradilištu na sjeveru Rusije, prvotno za norveškog naručitelja. Sadašnji vlasnik, tvrtka sa Britanskih Djevičanskih otoka, otkupila je tanker od ruskog brodogradilišta u stanju u kojem jest te posao na njegom završnom opremanju povjerila Trogiranima.


Ugovor je ovih dana potpisan, vrijednost mu je oko 20 milijuna dolara, a rok za završetak godina je dana. Knjiga naružbi Brodotrogira time se popela na vrijednost od oko 175 milijuna dolara osnaženih poslova, ne računajući pritom remontnu djelatnost koja trenutno čini oko 10 posto u ukupnim godišnjim prihodima Brodotrogira.