Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Vijesti iz Sabora

Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu: Državna zemlja na raspolaganje općinama i gradovima

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2018. u 16:05 2018-02-13T16:05:05+01:00

Novi zakon ponovno uvodi pravilo domicilnosti, državna zemlja primarno se raspodjeljuje lokalnim poljoprivrednicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, mikro i malim poduzećima, stočarima kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnjim zakupcima koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladim poljoprivrednicima.

ZAGREB - Hrvatski sabor u srijedu bi sjednicu trebao nastaviti glasovanjem o raspravljenim zakonima, te u dnevni red uvrstiti završnu listu za izbor predsjednika i četiri člana novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, staromu je mandat istekao u nedjelju, 11. veljače.

Jedan od zakona o kojima bi trebao odlučivati je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim se ovlast raspolaganja državnom zemljom vraća gradovima i općinama, a prestaje postojati agencija osnovana za te poslove.

Novi zakon ponovno uvodi pravilo domicilnosti, državna zemlja primarno se raspodjeljuje lokalnim poljoprivrednicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, mikro i malim poduzećima, stočarima kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnjim zakupcima koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladim poljoprivrednicima.

Na predloženi zakon, od kojeg hrvatski poljoprivrednici puno očekuju, Vlada je, nakon saborske rasprave, intervenirala sa pet amandmana, a prihvatila je i nekoliko zastupničkih.

Vladina je nakana, omogućiti još transparentniju raspodjelu, odnosno zakup privatnog poljoprivrednog zemljišta, s tim da i svi podaci o vlasnicima i zakupcima nekretnina budu javno dostupni, objašnjava ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Slijedom Vladinih amandmana, gradovi i općine morat će u programima raspolaganja odrediti maksimum zemljišta koje ide u zakup pojedinoj fizičkoj i pravnoj osobi. Članovi povjerenstva koje će odlučivati o zakupu i prodaji neće moći biti sudionici natječaja za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta kako bi se izbjegao sukob interesa.

Među zastupničkim amandmanima koje je Vlada prihvatila su i amandmani SDSS-a kojima se, u slučaju najma, štite nedostupni vlasnici zemljišta i oni nepoznatog boravišta. Novi zakon predviđa, naime, da se zapušteno privatno poljoprivredno zemljište čiji su vlasnici nepoznati može dati u zakup do 10 godina, novac od zakupa ide na poseban račun, ako se vlasnik javi.

Vlada je djelomično prihvatila i neke amandmane Živog zida i MOST-a koji je kao i SDP te HSS zatražio da Zakon o poljoprivrednom zemljištu prođe još jedno, treće saborsko čitanje.

Ipak, konačnu odluku o svim tim amandmanima donijet će Hrvatski sabor.

Za pet mjesta Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa - predsjednika i četiri člana nadležni Odbor za izbor i imenovanja Saboru je predložio devet kandidata: za predsjednicu Daliju Orešković, koja je tu dužnost obnašala proteklih pet godina i Natašu Novaković, a za članove Davorina Ivanjeka, Tatijanu Vučetić, Tončicu Božić, Aleksandru Jozić Ileković, Antoniju Petričušić, Dragana Zelića i Duju Prkuta.

Prema prošlotjednoj najavi, Sabor bi tu točku u dnevni red trebao uvrstiti u srijedu, raspraviti u četvrtak, a glasovati u petak. Predsjednika i članove Povjerenstva Sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.