Miro Cerar

Novi “udar” iz Slovenije: Ljubljana ne želi da Juncker odlučuje o ulasku Hrvatske u Schengen

Hina

Miro Cerar, REUTERS

Miro Cerar, REUTERS

Ako bi se  dogodilo da Junckerova Komisija odluči da je Hrvatska spremna za Schengen, onda  bi to bio dokaz da je došlo do političkog dogovora između sadašnjeg predsjednika Komisije Jeana Claudea Junckera i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, što bi za Sloveniju bilo "sasvim neprihvatljivo", kazao je na  tiskovnoj konferenciji Cerar.



Sadašnja Europska komisija na odlasku koju vodi Jean-Claude Juncker ne bi  trebala odlučivati  o tome ispunjava li Hrvatska tehničke kriterije za ulazak u Schengenski prostor bez granica, ponovio je u utorak slovenski ministar vanjskih poslova i bivši premijer.


Sadašnja Europska komisija pred odlazak ne bi smjela odlučivati o ulasku Hrvatske u Schengen, kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon razgovora s luksemburškim kolegom Jeanom Asselbornom.


Ako bi se  dogodilo da Junckerova Komisija odluči da je Hrvatska spremna za Schengen, onda  bi to bio dokaz da je došlo do političkog dogovora između sadašnjeg predsjednika Komisije Jeana Claudea Junckera i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, što bi za Sloveniju bilo “sasvim neprihvatljivo”, kazao je na  tiskovnoj konferenciji Cerar.




Asselborn  boravi u posjetu Ljubljani, a Cerar je iskoristio tu priliku da ponovo aktualizira stajalište Ljubljane o potrebi  implementaciji arbitražne presude o granici kao načelnom pitanju “vladavine prava” i poštivanju odluka međunarodnih sudova.


Cerar je kao bivši slovenski premijer lani pred kraj mandata inzistirao na tome da Slovenija Hrvatsku zbog neimplementacije arbitražne presude tuži sudu EU-a u Luksemburgu što se onda i dogodilo, a stajalište da je implementacija uvjet za otopljavanje političkih odnosa sa Zagrebom prihvatila je i sadašnja vlada Marjana Šareca.


U vrijeme svog premijerskog mandata Cerar se zalagao za političko približavanje Slovenije zemljama beneluksa i kod njih lobirao da te zemlje prihvate stajalište Slovenije o bilateralnom slovensko-hrvatskom graničnom sporu.


Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon susreta s Asselbornom Cerar je u utorak kazao da je Luksemburg bio među prvim zemljama koje su podržale stajalište Slovenije da arbitražnu presudu treba implementirati.


Sadašnja i bivša slovenska vlada višekratno su kritizirale Junckera zog navodne političke pristranosti u pogledu slovensko-hrvatskog arbitražnog spora, osobito nakon što se Komisija lani odbila pridružiti slovenskoj tužbi pred europskim sudom, te zauzela neutralan stav.


Često se iz Ljubljane čuo da je razlog “pristranosti”  bliskost Junckera kao konzervativca  stranci kojoj je na čelu hrvatski premijer.


Na novinarsko pitanje  o širenju Schengena, Asselborn je kazao da je bitno poštivanje kriterija, a na pitanje ispunjava li ih Hrvatska kazao je da kao ministar vanjskih poslova ne može reći osobno mišljenje tko je za članstvo spreman a tko nije.


Najbolji način da se problemi riješe je poštovanje međunarodnih sudova, ocijenio je luksemburški ministar.


Cerar je kazao da je gostu iz Luksemburga prenio zabrinutost svoje vlade povećanim migrantskim priljevom, te da migranti u Sloveniju dolaze preko Hrvatske. Izrazio je očekivanje da će EU donijeti mjere kako ilegalni ulazak sve većeg broja migranata zaustaviti.


Cerar je uz to izrazio zabrutost svoje zemlje neopravdanim graničnim kontrolama na unutarnjim granicama Schengena, što na primjer Austrija primjenjuje na granici sa Slovenijom,  čime se kako je dodao smanjuje povjerenje država u schengenskom prostoru.