Raspuštena kulturna vijeća

Novi sukob u HDZ-u? Hasanbegović proziva Obuljen: Postupila je protuzakonito i revanšistički

Davor Mandić

Nina Obuljen Koržinek i Zlatko Hasanbegović, Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nina Obuljen Koržinek i Zlatko Hasanbegović, Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je 7. travnja 2017. godine potpisala odluku o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća. Zlatko Hasanbegović je u odgovoru na naš upit da komentira ovu odluku rekao da je to presedan pravni i politički



Kulturna vijeća bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, dio kojih je u kratkom roku uspio napraviti nevjerojatnu štetu u hrvatskom kulturnom prostoru, više ne postoje.


Raspustila ih je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, što su nam jučer, baš eto 10. travnja, potvrdili i službeno u Ministarstvu kulture. Ministrica Obuljen pritom je iskoristila činjenicu koju su iskoristili Grad Rijeka i Marin Blažević kad je potonjeg Hasanbegović odbio potvrditi kao intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci – to da je odluku donio kao tehnički ministar, što je Upravni sud i potvrdio.


No bivši ministar se ne misli tako lako predati. Dapače, zaoštrio je retoriku i provocira novi sukob u vladajućoj stranci.




– Nisam raspuštao kulturna vijeća koja je imenovala ministrica Andrea Zlatar nego sam čekao da im istekne mandat. Ovo je presedan pravni i politički.


Po toj bi logici sve odluke koje smo potpisali ja i ostali ministri, dok smo bili tehnički, trebalo staviti izvan snage. Kulturna vijeća su savjetodavna tijela, zabrana imenovanja od strane tehničke Vlade ne odnose se na to.


Dakle, ministrica Obuljen Koržinek postupila je protuzakonito. A kad je riječ o politici, ako je HDZ-ova ministrica poništila odluku HDZ-ovog ministra u prethodnoj Vladi, ja to tumačim kao jednu vrstu revanšizma. Naročito stoga što je ona prilikom primoredaje dužnosti, a poslije i u desetak intervjua, rekla da neće dirati kulturna vijeća – kaže Hasanbegović, dodajući da su njegova vijeća bila najbolja dosad, s najvećim izvanstranačkim autoritetima


Ljevičarski ekstremisti


– Ali, to je činjenica, u vijećima nije bilo ljevičarskih ekstremista i sad se ministrica zato, nakon pet mjeseci, dosjetila da ih raspusti. Naime, ljevičarska kamarila bila je nezadovoljna što ih nije bilo u kulturnim vijećima – zaključuje Hasanbegović.


U Ministarstvu kulture smatraju da za raspuštanje vijeća imaju legislativni temelj.


– Ministrica kulture je 7. travnja 2017. godine potpisala odluku o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća. Naime, odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća ministar kulture donio je 4. srpnja 2016. godine, nakon što je Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske 16. lipnja 2016. godine, te je time iskazano i nepovjerenje Vladi Republike Hrvatske u cjelini. Podsjećamo da je člankom 7. stavkom 1. Zakona o Vladi Republike Hrvatske propisano da, ako Hrvatski sabor prihvati ostavku predsjednika Vlade, Vlada će obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade.


Nadalje, člankom 4. Zakona o postupku primopredaje vlasti propisano je da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Iznimno, Vlada može, u slučajevima kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih državnih tijela, imenovati vršitelja dužnosti – odgovorili su u MK-u na naš upit, rekavši i da bi javni poziv za predlaganje novih članova kulturnih vijeća trebao biti raspisan već ovaj tjedan. Taj će poziv biti otvoren dvadeset dana.


Politički epilog


Zanimalo nas je i hoće li biti kakvih promjena u djelokrugu ili funkciji vijeća, na što su nas u MK-u uputili da je to regulirano Zakonom o kulturnim vijećima, što znači da promjena neće biti, odnosno vijeća će i dalje imati savjetodavnu funkciju, a ministrica će moći potvrditi ili ne potvrditi njihove odluke.


No dosad je ministrica Obuljen pokazala da nije sklona koristiti diskerecijsko pravo mijenjanja odluka vijeća, a tim je to manje očekivati zato što će nova vijeća biti oformljena u njenom mandatu.


No budući da bivši ministar u svojoj izjavi Novom listu tvrdi da je Obuljen Koržinek postupila protuzakonito, prozivajući je za revanšizam, priča o kulturnim vijećima mogla bi dobiti dalekosežan politički epilog.