Internacionalizirano neslaganje

Novi sukob: Banski dvori ljuti na predsjednicu zbog intervjua slovenskoj televiziji

Dražen Ciglenečki

Tako se valjda ne ponaša niti jedan drugi predsjednik na svijetu. Nezamislivo je da predsjednik, osim hrvatskog, ode u inozemstvo i tamo raščlanjuje odnose s vladom države iz koje dolazi. Nije jasno je li to kod Grabar-Kitarović u pitanju očaj ili neznanje, komentirao je jedan vladin dužnosnik



ZAGREB » Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojim je intervjuom za TV Sloveniju, moglo bi se tako reći, internacionalizirala sukob s premijerom Zoranom Milanovićem. Vrlo je opširno govorila o Hrvatskoj kao o zemlji u kojoj vladaju »sivilo i malodušje«, pa su na njezinoj inauguraciji građanima dijeljene zastavice, »kako bi se vratilo boje i optimizam«, te o Vladi koja je sputava u želji da pokrene državu. Iako je Grabar-Kitarović naglasila da se »problemi obitelji rješavaju unutar nje, jer se mora znati vrijeme, mjesto i način«, potpuno je otvoreno iznosila što točno traži od Vlade Zorana Milanovića.


  – Moj prijedlog je sjednica na kojoj bi Vlada predstavila stavove o stanju hrvatskog gospodarstva i mjere kako bi se ono moglo popraviti. To je dužna hrvatskim građanima, jer, na kraju krajeva, u Bruxellesu stalno podnosi izvješća Europskoj komisiji. Ne razumijem zašto Vlada ne bi na svojoj sjednici mogla reći građanima što rade. Dosadašnje mjere nisu bile učinkovite. I sama bih voljela čuti od njih što rade, pa bih onda i vama to mogla reći, ispričila je Kolinda Grabar-Kitarović novinaru Slavku Bobovniku. Predsjednica je iznijela još niz kritika na račun hrvatske Vlade, primjerice, da je jako spora u privlačenju novca, a sebe je slovenskoj javnosti predstavila kao onog koji »određuje pravac i moralne vertikale u društvu« i ima ulogu – arbitra.


  U Banskim dvorima bili su iskreno iznenađeni razinom indiskrecije koju je predsjednica Republike ponudila u razgovoru za stranu tv kuću.




  – Tako se valjda ne ponaša niti jedan drugi predsjednik na svijetu. Nezamislivo je da predsjednik, osim hrvatskog, ode u inozemstvo i tamo raščlanjuje odnose s vladom države iz koje dolazi. Nije jasno je li to kod Grabar-Kitarović u pitanju očaj ili neznanje, komentirao je jedan vladin dužnosnik.