Suvremena tehnologija donosi probleme

Novi standardi: Hrvatski građani morat će kupiti milijun novih televizora

Danko Radaljac

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Promjenu će osjetiti samo oni koji koriste zemaljsku televiziju, odnosno gledaju program preko obične antene. Najveći dio njih morat će kupiti novi televizor ili digitalni prijamnik koji podržava DVB-T2 standard



ZAGREB  Između 2018. i 2022. godine Hrvatska će, kao i sve ostale države Europske unije, morati prijeći na DVB-T2 standard zemaljskog televizijskog signala. Sirovim brojkama objašnjeno, T2 ima veću propusnost podatka nego prethodnik (50,32 Mbita u sekundi u odnosu na 31,66 Mb/s), omogućuje neke dodatne usluge, a oslobađa i dio frekvencijskog spektra za telefonske frekvencije.


Što to znači za obične ljude? Za one koji koriste uslugu kabelskog operatera i tako gledaju televizijski program – ništa. Njima frekvencijski raspored i standard zemaljske digitalne mreže zbilja ne predstavlja ništa.


 Promjenu će osjetiti samo oni koji koriste zemaljsku televiziju, odnosno, kako bi se to pučki kazalo, preko obične antene. Najveći dio njih svakako će morati kupiti ili novi televizor ili digitalni prijamnik koji podržava DVB-T2 standard. Treba kazati kako je jedan dio novih LCD i plazma televizora već opremljen DVB-T2 verzijom prijamnika (koja uredno »guta« i sadašnji standard) i ti ljudi najvjerojatnije neće morati ništa kupovati. Ograda s najvjerojatnije je zbog činjenice da sam regulator mora donijeti odluku koja će se modulaciju standarda koristiti.




Hrvatska, primjerice, može odabrati modulaciju kojoj je minimum 4K slika (to je ono još moćnije od HD slike), ali prema dosadašnjim iskustvima, Hakom kao nadležna agencija te država sigurno neće ići u ovakve ekstreme.


Procjene Hakoma govore kako oko 1,2  milijuna kućanstava još uvijek koristi zemaljski signal, bez ikakve kabelske ili satelitske usluge.


U najpesimističnijoj varijatni, to će značiti potrebu tolikog broja novih televizora ili prijamnika. Treba napomenuti kako će nove televizore morati kupiti vlasnici starih uređaja čiji su ekrani u omjeru 4:3. Jer će jedini primjenjivi standard biti 16:9.  

Opširnije u tiskanom izdanju…