Strah od epidemije

Novi slučaj ospica u Hrvatskoj: Zaražena je stjuardesa Croatia Airlinesa. Nije bila cijepljena

P. N.

snimio Nenad Reberšak

snimio Nenad Reberšak

- Kao dijete je imala drugih zdravstvenih poteškoća i zato nije cijepljenja, ustvrdila je Ivana Lojo te dometnula kako je moguće da je stjuradesa zaražena od strane putnika, ali to se, istaknula je, ne može pouzdano znati.



Jedna od stjuardesa Croatia Airlinesa ovog tjedna zaražena ospicama, potvrdila je za televiziju N1 Ivana Lojo iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova.


– Jedna naša kolegica 30. svibnja primljena je na liječničku obradu i potvrđeno je da je oboljela od ospica, rekla je Lojo za N1, dodajući da je zaražena stjuradesa već puštena na kućno liječenje.


“Nemam informaciju kada je kolegica zadnji puta radila. S obzirom na ljetnu sezonu vjerujem da je bila nedavno”, rekla je Lojo, napominjuući da od zaraze do pojave bolesti prođe 10 do 12 dana.




Oboljela stjuardesa, istaknula je novinarima sindikalistica, nije bila cijepljena protiv ospica.


– Kao dijete je imala drugih zdravstvenih poteškoća i zato nije cijepljenja, ustvrdila je Ivana Lojo te dometnula kako je moguće da je stjuardesa zaražena od strane putnika, ali to se, istaknula je, ne može pouzdano znati.


Novinari doznaju da je stjuardesa u bolnicu zaprimljena dan nakon što je potvrđeno da je od ospica obolio jedan Dubrovčanin.


Stjuardesa koja je prošla s istom dijagnozom u četrdesetim je godinama života.


Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan za portal Index ispričala je “da je kabinsko osoblje izloženo raznim bolestima jer radi u malom, zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi”.


“Izloženi smo i prehladama, gripama. Stoga je bitno da nam je imunitet dobar, da samo dovoljno odmoreni, ispravno se hranimo, ako je moguće i da se bavimo nekim sportom”, rekla je predsjednica sindikata.


Kompanija Croatia Airlines alarmirala je svoje radnike, upućujući ih da odmah prijave osjete li simptome bolesti, odnosno upozoravajući na higijenske standarde kao mjere zaštite od zarazne bolesti.


Kako javlja Večernji list, kompanija je najavila i da će “u svaki avion dostaviti dovoljne količine medicinskih maski, rukavica i dezinficijensa za ruke”.


Ospice se prenose kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a prijenos bolesti moguć je i putem kontaminiranih predmeta.