Povratak s margine

Novi pakt s Plenkovićem: Što se krije u pozadini novog političkog uzleta Milijana Brkića?

Dražen Ciglenečki

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Ulazak Milijana Brkića u stožer Kolinde Grabar-Kitarović uznemirio je duhove, ali Butković tvrdi da je njegova uloga predimenzionirana te da je bitan angažman sviju i da Brkić ne može sam donijeti pobjedu.



ZAGREB – Ulazak zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića u izborni stožer Kolinde Grabar-Kitarović znači da premijer Andrej Plenković pretpostavlja da je njoj u drugom izbornom krugu u stanju pomoći još samo čovjek kojeg je donedavno želio politički eliminirati. Brkić ovih dana doživljava nevjerojatnu satisfakciju. Mjesece je proveo na margini HDZ-a, dok je USKOK istraživao je li on nezakonito čitao elektronsku komunikaciju jedne ženske osobe, a sada ga Plenković tretira kao spasitelja kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, od uspjeha koje značajno ovisi i budućnost njega samog u HDZ-u.


– Ako Kolinda na kraju pobijedi, to će se tumačiti kao Brkićeva zasluga, a u slučaju da izgubi, teza će u stranci biti da joj ni on nije mogao pomoći, analizirao je jučer jedan HDZ-ov dužnosnik koji nije sretan zbog novog Brkićevog političkog uzleta. Što je, međutim, u pozadini toga? Naš sugovornik ne isključuje mogućnost da su Plenković i Brkić već dogovorili savez za unutarstranačke izbore, koji bi trebali uslijediti brzo nakon završetka predsjedničkih.


Pakt s Brkićem


– Brkić, pokazali su i rezultati prvog izbornog kruga, nema više utjecaj na dio birača koji su nekad bili skloni HDZ-u. Ali, on je i dalje glavni autoritet za stranačku nomenklaturu. Mislim da u HDZ-u nitko ne može dobiti izbore ako nema Brkića na svojoj strani i ne bi me čudilo da je i Plenković došao do tog zaključka i s njim sklopio pakt, ističe HDZ-ov dužnosnik. Sam Plenković jučer je izjavio da su »svi uključeni u kampanju, važno je da nema kalkulacija«.




– HDZ ima jako puno jakih aduta i svi ti ljudi trebaju biti angažirani, bili su u prvom krugu, a bit će, naravno, i u drugom, komentirao je premijer Brkićevo kooptiranje u stožer HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje.


Plenković je jučer izjavio da će Brkić »raditi da mobilizira dio naših birača i u BiH i u dijaspori«. No, izbori u BiH sigurno nisu razlog Brkićevog pojačanog sudjelovanja u kampanji. Naime, u susjednoj državi je Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju dobila tristotinjak glasova više nego u drugom i čak 11 tisuća više nego u prvom krugu prošlih predsjedničkih izbora. Brkić je tu kako bi pokušao cijelu svoju infrastrukturu u HDZ-u staviti u pogon.


Nešto slično se dogodilo i poslije prvog izbornog kruga 2014. Tada je rezultat Kolinde Grabar-Kitarović bio puno bolji nego sada, imala je na svom kontu 160 tisuća glasova više, ali je ipak procjenjeno da glavni tajnik HDZ-a Brkić mora preuzeti vođenje njezine kampanje. Miro Kovač je ostao šef izbornog stožera, ali samo formalno, sve je odluke o kampanji između dva kruga donosio Brkić. I Kolinda Grabar-Kitarović je na kraju uspjela vrlo tijesno pobijediti Ivu Josipovića. Ali, sada je ona u još kompliciranijoj situaciji.


Žestoko u akciji


Potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković, ministar prometa, odlučio je upozoriti da Brkić nije svemoguć.


– Previše se to mistificira i predimenzionira. Bitan je angažman sviju, nije samo Brkić bitan, on sam ne može donijeti pobjedu nikome, naglasio je Butković. Kako bilo, HDZ-ovci kažu da je Brkić već jučer ujutro žestoko krenuo i alarmirao sve šefove stožera na terenu, pa i one koji to sada nisu, ali su bili na izborima 2014. godine.


​No, nije Brkić jedini pridodan izbornom stožeru predsjednice Republike. Ukupno je šest novih ljudi, među kojima je, osim Brkića, javnosti poznat i Zoran Tomić, koji će biti glavni strateg kampanje. Brkiću blizak Tomić je redovni profesor i trenutačno obnaša dužnost rektora sveučilišta u Mostaru, specijalnost su mu odnosi s javnošću i političke komunikacije, a na vlastitoj web stranici navodi da je »priznati teoretičar i stručnjak na području strategija izbornih kampanja«.


Posljednja njegova kampanja u Hrvatskoj bila je 2015., kad je bio suautor HDZ-ovog programa za parlamentarne izbore. Naziv je tog programa bio »5+ Hrvatska«, pa su politički protivnici Tomića optužili da je plagirao Milu Vasića iz Prnjavora u BiH, koji se s programom »Pet plus« 2014. natjecao na izborima u Republici Srpskoj. Vasić je tada govorio da mu je drago što je HDZ uzeo baš taj naslov, a Tomić se branio da mu on nije bio uzor.