Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Promjene

Novi drastičan zakon: Od ljeta strože kazne za prometne prekršaje, saznajte na što pripaziti

Novi drastičan zakon: Od ljeta strože kazne za prometne prekršaje, saznajte na što pripaziti
Novi drastičan zakon: Od ljeta strože kazne za prometne prekršaje, saznajte na što pripaziti
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2019. u 19:21 2019-03-28T19:21:10+01:00

Ubuduće dobro razmislite je li se čuo klik kada ste zavezali pojas. Umjesto dosadašnjih 500, za taj ćete propust platiti duplo - 1000 kuna. Za korištenje mobitela u vožnji umjesto 500, platit ćete 1.500 kuna.

Vlada je predložila promjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima bi drastično povećala kazne za nepoštivanje propisa.

Novost je oduzimanje vozila za osam teških prekršaja. Stručnjaci upozoravaju da je od samog zakona važnija njegova provedba, javlja N1.

Ubuduće dobro razmislite je li se čuo klik kada ste zavezali pojas. Umjesto dosadašnjih 500, za taj ćete propust platiti duplo - 1000 kuna. Za korištenje mobitela u vožnji umjesto 500, platit ćete 1.500 kuna. Stručnjaci izmjene pozdravljaju.

"Smisao ovih kazni je da se poveća svijest kako je to važno i korisno. Važnija od same kazne je izvjesnost kažnjavanja. Malo koriste te veće kazne ako ne budu učinkovitije kontrole", smatra prometni stručnjak Željko Marušić.

Za vožnju u suprotnom smjeru, za vožnju 50 kilometara više od dopuštene u naselju, za odbijanje alkotesta i vožnju s više od promilom i pol pod zabranom te namjerni prolazak kroz crveno - mogli biste ostati bez vozila.

"Propisuje se mjera oduzimanja vozila kao sredstva počinjenja prekršaja kako bi se vozačima koji uporno ponavljaju najteže prekršaje oduzelo sredstvo počinjenja i važno je naglasiti da bi se vozilo privremeno, do odluke suda, oduzelo vozaču koji je već dva puta pravomoćno kažnjen te ponovno učinio neko od najtežih prekršaja", kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zbog ove će odredbe vlasnici vozila morati dobro razmisliti kome u ruke daju volan svog automobila...

"Ako se automobil pretvori u oružje, u sredstvo za ubijanje tada ga se treba oduzeti, neovisno o tome tko je vlasnik. Pa onda neka vlasnik u građanskoj parnici traži povrat sredstava", rekao je Marušić.

Ali bez automobila mogli biste ostati i ni krivi ni dužni, ako policija procijeni da im treba, primjerice za potjeru. Baš kao u filmovima, moći će vam ga uzeti sukladno danas izmijenjenom Zakonu o policijskim ovlastima, piše  N1.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu