Puno nepoznanica

Novi Zakon o braniteljima tražit će dodatne milijarde? Invalidi HVO-a imat će pravo i na dodjelu auta

Jagoda Marić

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

U medijima se pojavljuju različite spekulacije, do toga da će trošak obuhvata pripadnika HVO-a iznositi od nekoliko stotina milijuna kuna, do dvije ili više milijardi kuna godišnje. No, resorno ministarstvo još nije službeno objavilo ni teze od kojih kreće u izradu tog zakona



ZAGREB – Dok javnost iščekuje odgovor na pitanje hoće li se tek usvojeni proračun za 2017. godinu, pa i projekcije za 2018. i 2019., morati mijenjati – zbog naknadnog dogovora sa sindikatima iz javnog sektora ili zbog sindikalnih tužbi koje će uslijediti jer neće biti dogovora – sama Vlada je u dokumente koji su pratili prijedlog proračuna ugradila najavu izmjena u državnim financijama. U obrazloženju proračuna po pojedinim resorima, u poglavlju za Ministarstvo branitelja najavljuje se izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, zbog koje će biti nužno osigurati dodatnasredstva.


Kako će izgledati novi zakon i koja će se prava povećati, ili za koliko će se povećati broj njihovih korisnika, te koliko će se doista odnositi i na pripadnike Hrvatskog vijeća obrane iz BiH, još nitko ne zna.


Teze zakona


U medijima se pojavljuju različite spekulacije, do toga da će trošak obuhvata pripadnika HVO-a iznositi od nekoliko stotina milijuna kuna, do dvije ili više milijardi kuna godišnje. No, resorno ministarstvo još nije službeno objavilo ni teze od kojih kreće u izradu tog zakona.




U Vladinu obrazloženju proračuna po programima otkriva se da se planiraju izmjene zakona, i to tako da će pripadnici HVO-a moći ostvarivati pravo na dodjelu osobnog automobila, pa je za to – navodi se u dokumentu – »potrebno osigurati dodatna financijska sredstva«. Riječ je o pravu koje imaju stopostotni invalidi Domovinskog rata i na osnovi kojeg im država svakih sedam godina dodjeljuje prilagođeno vozilo. To bi pravo u sljedećoj godini, procjena je Vlade, trebala ostvariti 84 pripadnika HVO-a, jer im nije priznato u razdoblju od 2013. do 2016. godine, te još dvoje pripadnika koji zahtjev mogu podnijeti nagodinu. Prema izračunu Vlade, državu će to koštati 14,7 milijuna kuna.


U 2019. godini to pravo stječe 55 pripadnika HVO-a. Iznosi su to zbog kojih, kad se zakon usvoji, proračun ne mora u rebalans, nego se sredstva mogu iznaći preraspodjelom.


Kod ostalih prava koja imaju hrvatski branitelji, poput besplatnih udžbenika, jednokratne pomoći ili liječenja, ne navode se posebno pripadnici HVO-a, pa nije jasno kako će se regulirati ta njihova prava.


U Vladi se neslužbeno mogu čuti potpuno oprečna mišljenja kad je riječ o budućem statusu HVO-a. Dio ističe kako će se ta prava izjednačiti s pravima hrvatskih branitelja, a dio kaže da to neće biti tako, jer proračun ne bi mogao podnijeti takvo povećanje prava. HDZ je u svom predizbornom programu obećao trajno riješiti status pripadnika HVO-a.


Nema puno prostora


Proračunske projekcije za sljedeće tri godine također ne ostavljaju prostora za potpuno izjednačavanje prava pripadnika HVO-a s braniteljskim pravima, pogotovu ne tako da oni godišnje koštaju i više od dvije milijarde kuna. Do 2019. godine proračun Ministarstva branitelja rast će za oko 300 milijuna kuna, dok se izdaci za mirovine po povlaštenim uvjetima – a to su i mirovine branitelja, one koje za gotovo sedam tisuća pripadnika HVO-a po dogovoru s BiH isplaćuje Hrvatska – povećavaju za nešto više od 200 milijuna kuna, ali ta će sredstva otići na indeksaciju postojećih mirovina i na povećanje povlaštenih iznad pet i tri i pol tisuće kuna, koje su u krizi smanjivane za deset posto.