Opet sporan prijedlog

Novi Obiteljski zakon udara na vanbračne zajednice; OPORBA: ‘Ovo je čisto nasilje nad obitelji’

P. N.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

'Nacrt Obiteljskog zakona dostavljen je koalicijskim parterima HDZ-a. Ili će ga oni ispraviti, ili će zajedno s njima sjediti i odbijati tisuće amandmana koje ćemo im priuštiti. Naša je dužnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji.', kaže Bauk



Koalicijskim partnerima HDZ-a upućen je na očitovanje novi Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona. Prethodni je jesenas odbačen nakon sporne odredbe koja je sadržavala definiciju po kojoj “obitelj čine isključivo majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom, odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive”.


No novi je prijedlog, čini se, jednako dubiozan kao prethodni. Jutarnji list javlja kako su brojne sporne odredbe ostale, a prije svega ona prema kojoj izvanbračne zajednice neće u potpunosti biti izjednačene s bračnima.


Izvanbračni parovi mogu posvajati djecu samo ako “postoje opravdani razlozi na strani djeteta”, razvod roditelja maloljetne djece pokretat će se na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb, roditeljski plan je izbačen u potpunosti, a posebnog skrbnika – odvjetnika koji u konfliktnom razvodu zastupa dijete – plaćat će roditelji.




Iz oporbenog SDP-a krenule su prve žestoke reakcije na prijedlog.


Bojan Glavašević najavio je da će oporba tražiti ocjenu ustavnosti.


‘Ako ovakav zakon, koji jasno smanjuje dosegnutu razinu prava LGBT osoba u Hrvatskoj, bude izglasan u Saboru, SDP će sigurno tražiti ocjenu ustavnosti. Gospodin premijer neka izvoli odlučiti želi li graditi suvremenu ili paleolitsku Hrvatsku’.


Reagirao je i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk


‘Nacrt Obiteljskog zakona dostavljen je koalicijskim parterima HDZ-a. Ili će ga oni ispraviti, ili će zajedno s njima sjediti i odbijati tisuće amandmana koje ćemo im priuštiti. Naša je dužnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji.’


Jednako oštar bio je u objavi na Facebooku i Peđa Grbin.


‘Kao zastupnik koji je u ime Kluba zastupnika SDP-a govorio o donošenju Obiteljskog zakona u pretprošlom sazivu Sabora i s kolegicom Marijom Lugarić pripremio amandmane koji su u potpunosti izjednačili bračnu i izvanbračnu zajednicu – na što sam neizmjerno ponosan – danas moram pisati o ovoj novoj sramoti iz pera ministrice Murganić.


Upravo one ministrice koja je svojedobno, upitana za jedan slučaj nasilja u obitelji odgovorila: »To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila«. Ta ministrica, koja na pitanje nasilja u obitelji lakonski odmahuje rukom i kaže „To vam je tako u braku“ danas je autorica Obiteljskog zakona kojim se Hrvatska vraća najmanje 3 desetljeća u nazad.


Prije četiri godine napravili smo velik civilizacijski iskorak i potpuno, u svim pravima, ali i obvezama, izjednačili bračnu i izvanbračnu zajednicu. Time smo, kao i donošenjem Zakona o životnom partnerstvu, poručili hrvatskim građankama i građanima da su potpuno slobodni u izboru načina kako će živjeti, kako se voljeti i kako će ostvarivati svoja prava koja proizlaze iz zajedničkog života. Za mene osobno odluka da s nekim živiš i u takvoj životnoj zajednici provedeš najmanje tri godine ili imaš zajedničko dijete daleko jača nego komad papira kojeg ti daju crkva ili država i na kojem piše da si u braku. Za nju treba daleko više truda, volje i odlučnosti i obveza je države da taj trud, tu volju i tu odlučnost prepozna i prizna joj adekvatna prava.


Prije četiri godine mi smo to prepoznali i unatoč silnim pritiscima pa i skandaloznoj odluci Ustavnog suda o suspenziji čitavog zakona, u potpunosti smo izjednačili bračnu i izvanbračnu zajednicu. Ali danas se, zahvaljujući Plenkoviću i HDZ-u, očito spremamo za korak nazad…


Dopustit ću si stoga uputiti nekoliko poruka svima onima koje ova materija zanima, ali i HDZ-u, odnosno njihovim koalicijskim partnerima.


Prvo, ovaj prijedlog zakona, ali isto tako i guranje Glunčića na čelo ERS za kurikularnu reformu živi su dokaz da Plenkovićeva Vlada i HDZ nisu niti umjereni niti centristički, a pogotovo nisu brana konzervativnoj revoluciji. Upravo suprotno, Plenković i njegov HDZ su ti koji tu revoluciju guraju i provode i vraćaju ovu zemlju desetljećima unazad.


Drugo, kolegama iz HNS-a: potpuno izjednačavanja bračne i izvanbračne zajednice, kao i puno pravo izvanbračne zajednice na posvajanje djeteta, ušlo je u Obiteljski zakon tek nakon podnošenja amandmana koje smo predali zajedno, mi iz SDP-a i vi iz HNS-a. Pošteno je stoga pitati vas jeste li promijenili stav ili ćete i dalje zastupati ono što ste zastupali prije tri godine?


Treće, HDZ-u i Vladi: ako mislite da je ono što smo napravili prilikom donošenja Poslovnika Hrvatskog sabora bio cirkus i opstrukcija, onda samo čekajte što ćemo napraviti ako ovakav prijedlog Obiteljskog zakona pošaljete u proceduru. Iskoristit ćemo sve, ali sve metode parlamentarne i izvanparlamentarne borbe da to spriječimo.’