Samo reforme

Nove registarske tablice od 4. srpnja: Dobivaju oznake EU i nižu cijenu za odabir slova

Danko Radaljac

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Prema pravilniku koje izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova, tablice na kraju ostaju gotovo pa jednake dosadašnjima. Tek se s lijeve strane stavlja oznaka Europske unije te slovne oznake HR kao oznake države. To je apsolutno jedina novina na registracijskim oznakama, na kraju se odustalo i od novog dizajna i od micanja grba, tako da se u neku ruku može kazati da je novac potrošen na ta rješenja bio bačen u bunar. Uz sve to, na kraju ništa nije bilo ni od plana da svaki grad ima pravo na svoju posebnu registracijsku oznaku.



ZAGREB – Novi Pravilnik o označavanju registracijskih oznaka stupit će na snagu 4. srpnja ove godine, i od tada će se moći promijeniti dosadašnje. No, najave većih promjena na tablicama na kraju su se pokazale netočne.


Naime, prema pravilniku koje izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova, tablice na kraju ostaju gotovo pa jednake dosadašnjima. Tek se s lijeve strane stavlja oznaka Europske unije te slovne oznake HR kao oznake države. To je apsolutno jedina novina na registracijskim oznakama, na kraju se odustalo i od novog dizajna i od micanja grba, tako da se u neku ruku može kazati da je novac potrošen na ta rješenja bio bačen u bunar. Uz sve to, na kraju ništa nije bilo ni od plana da svaki grad ima pravo na svoju posebnu registracijsku oznaku.


Vozači će ipak biti zadovoljni da se mijenjaju cijene samih pločica, i to naniže. Standardne pločice idu sa 75 na 65 kuna, a one s izbornom brojčanom i/ili slovnom oznakom sad će se plaćati 278 kuna. To je ušteda od 100 kuna u odnosu na dosadašnje vrijednosti. Ipak, najveće pojeftinjenje je na pločicama po narudžbi, to su one gdje netko voli i ime i prezime imati svoje, primjerice. Umjesto dosadašnjih 6.720 kuna, cijena je mnogo povoljnijih 2.020 kuna, što znači da ćemo sad češće gledati i bizarne regisatske oznake po domaćim cestama.