Prevencija

Nove kamere u samo dva mjeseca zabilježile 50 tisuća prekršaja. Uskoro stižu i nove, provjerite gdje

P. N.

Foto Igor Kralj

Foto Igor Kralj

Kamere su raspoređene po cijeloj Hrvatskoj, iako ih neke županije još uvijek nemaju. Najviše ih je u ličko-senjskoj županiji, jer je najveća policijska uprava i kroz nju prolaze najvažniji međunarodni pravci



Nove moderne kamere koje bilježe čitavu paletu prometnih prekršaja i malo što im može promaknuti postavljene su na državne ceste diljem Hrvatske prije dva mjeseca. Postavljeno je ukupno preko 120 kućišta, te 59 kamera, koje su, piše RTL, u tom periodu  zabilježile čak 50 tisuća prometnih prekršaja – u prosjeku 833 dnevno. Najčešći je bio brzina.


Kamere su raspoređene po cijeloj Hrvatskoj, iako ih neke županije još uvijek nemaju. Najviše ih je u ličko-senjskoj županiji, jer je najveća policijska uprava i kroz nju prolaze najvažniji međunarodni pravci, pa se brzina ovdje mjeri na čak 10 lokacija.


“Djeluju jako preventivno, na područjima gdje se nalaze, vozi se sporije i sigurnost u prometu je veća”, kaže Nikola Karić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU ličko-senjske, dodajući da se kazne šalju i strancima – onima iz EU automatski u njihovu zemlju, a ostale kazna čeka na granici prilikom ponovnog ulaska u našu zemlju.




Uskoro stižu i nove kamere.  Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, otkriva kako će već iduće godine biti postavljeno 16 novih kamera. Dolaze na područje PU zadarske, šibensko-knineske, splitsko-dalmatinske, vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske i požeško-slavonske, piše RTL.