Afera

Novac od državnih stipendija zbog nepravilne dodjele vraćen u proračun

Hina



 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u četvrtak popodne da je cjelokupni iznos isplaćenih stipendija studenata uplaćen u državni proračun, a kako su prije izvijestili mediji, riječ je o stipendijama za studente slabijega socijalno-ekonomskog statusa koje su dodijeljene djeci ministra jednoga bosanskohercegovačkoga kantona.


Podsjetila je kako je takva reakcija slijedila nakon mnogobrojnih medijskih upita vezanih uz isplatu stipendija za studente, a pogotovo nakon reakcije Ministarstva znanosti i obrazovanja kako će se cjelovita dokumentacija proslijediti Ministarstvu unutarnjih poslova na nadležno postupanje.Ministrica je prije, zamoljena da komentira slučaj dodjeljivanja stipendija namijenjenih studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa djeci ministra jednoga bosanskohercegovačkoga kantona, rekla da je u tijeku provjera te da će, utvrdi li se da su se davali pogrešni i netočni podatci, sve biti prijavljeno mjerodavnim institucijama. Riječ je, kako je u srijedu, 1. studenoga prenijela televizija N1, o troje djece ministra unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinka Mihaljevića.Ministrica Divjak tada je podsjetila kako je riječ o natječaju od prošle godine, a ne o ovogodišnjem natječaju.»Natječaj je tek sada otvoren i tu imamo bitno povećanje na deset tisuća stipendija koje su izuzetno važne za sve naše korisnike studente, znači za studente koji su lošijih socioekonomskih uvjeta«, rekla je ministrica Divjak.

Zatražena ostavka ministra čija su djeca nezakonito dobila hrvatske stipendije


 Oporbena politička stranka HDZ 1990. pozvala je u četvrtak na smjenu ministra unutarnjih poslova Hercegbosanske županije (HBŽ) Darinka Mihaljevića (HDZ BiH) nakon što je utvrđeno da je njegovih troje djece nezakonito dobilo stipendije za socijalno ugrožene studente u Hrvatskoj, nakon čega je on vratio novac u hrvatski državni proračun.


”Od predsjednika vlade HBŽ tražimo da ministra razriješi dužnosti jer je ministar svojim postupcima dobro pokazao kakav mu je moral i ne vjerujemo da će ostavku podnijeti sam”, priopćeno je iz HDZ 1990.


Rekli su kako veliki broj sugrađana »jedva spaja kraj sa krajem te nisu u stanju školovati svoju djecu«.Po istim navodima ministar je potkradao hrvatsku državu. Troje djece ministra Mihaljevića prijavilo se i dobilo mjesečne stipendije od po 1.200 kuna za socijalno ugrožene studente za vrijeme studiranja u Hrvatskoj iako su mjesečna primanja njihova oca višestruko veća od navedenog minimuma.Mihaljević u četvrtak uplatio novac u hrvatski proračun.