Prilagodba

Nova pravila nerviraju korisnike kreditnih kartica u Hrvatskoj, HNB izdao upozorenje

Branko Podgornik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Za korisnike nekih kartica na tržištu to nije iznenađenje, jer na taj način autoriziraju plaćanja već dulje vrijeme, ali sada se upisivanje pina primjenjuje na sve platne kartice



ZAGREB – Osobno potpisivanje računa, kada građanin u prodavaonici kupuje neku robu, odlazi u prošlost. Od sredine rujna plaćanja kreditnim karticama moraju se autorizirati pinom, tajnim brojem koji banka dodjeljuje svakom korisniku kartice.


Za korisnike nekih kartica na tržištu to nije iznenađenje, jer na taj način autoriziraju plaćanja već dulje vrijeme, ali sada se upisivanje pina primjenjuje na sve platne kartice. Nova pravila uvedena su zbog europskih smjernica koje traže povećanje sigurnosti prilikom platnih transakcija.


Prema izješćima iz prodavaonica, neki građani imaju problema s novim pravilima, jer ponekad više ne mogu račun platiti putem kartice. Primjerice, ako ne znaju koji im je pin banka dodijelila, moraju posegnuti za gotovinom, ako je imaju u novčaniku. Međutim, nadležni kažu da te teškoće nisu neočekivane. Prilagodba novom načinu plaćanja trajat će neko vrijeme – dok se svi potrošači ne informiraju o novim propisima te dok banke, trgovci i ostali sudionici ne usklade ponašanje.


Počele pripreme




Dosad je bilo pravilo da se četveroznamenkasti pin unosi samo kad građanin koristi debitnu karticu, kojom podiže novac na bankomatu. Istodobno, počele su pripreme za nova pravila, pa je dio građana još prije nekoliko godina počeo dobivati nove kreditne kartice s mogućnošću upisivanja pina kod plaćanja, poput Mastercarda pri Raiffeisen banci. Korisnici nekih drugih kreditnih kartica nastavili su plaćati isključivo potpisivanjem računa.


Korisnici Mastercarda, primjerice, morali su pinom autorizirati samo račune veće od 100 kuna, dok su za plaćanje nižeg iznosa koristili beskontaktno plaćanje, što znači da im je bilo dovoljno pritisnuti kreditnu karticu na čitač na blagajni prodavaonice. Međutim, sada se i to djelomice promijenilo, jer neki trgovci povremeno traže upisivanje pina i onda kada je račun manji od stotinu kuna – zbog sigurnosnih razloga.


Smanjenje naknada


Stvar je u tome što se svi trgovci i banke, kako rekosmo, nisu još uskladili s novim propisima. Prema Hrvatskoj narodnoj banci, europska smjernica (PSD2) dopušta beskontaktno plaćanje karticom pojedinačnog računa do iznosa od 150 eura. Većina banaka u Hrvatskoj taj je iznos bila ograničila na 100 kuna.


HNB upozorava da će se sve banke morati prilagoditi europskim propisima, kako potrošači ne bi dolazili u situaciju da zbog različite prakse ponekad ne mogu platiti račun. U bankama nam neslužbeno potvrđuju da s novim pravilima ima teškoća ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi, dok se stvari ne uhodaju.


Glavni smisao europskih smjernica (PSD2) – koje su uvele veću sigurnost pri plaćanju – zapravo je uvođenje konkurencije bankama kako bi se građanima smanjile naknade za plaćanja, dok sve više njih kupuje robu putem interneta i mobitela. Tim smjernicama omogućuje se da korisnik bankovnog računa, primjerice, može naručenu robu platiti putem ovlaštene treće firme, i to putem njezine aplikacije koju će prethodno skinuti na mobitel. Zbog toga građani moraju toj trećoj firmi ustupiti svoje bankovne podatke, što traži i veću sigurnost. Kažu da bi se naknade za plaćanje računa na taj način mogle prepoloviti.