Udar na poljoprivrednike

Nova pravila igre: HUP napustio povjerenstva koja odlučuju o EU novcima

Bojana Mrvoš Pavić

U HUP-u kažu da je novi pravilnik udar i na male proizvođače koji nisu dovoljno konkurentni / Foto REUTERS

U HUP-u kažu da je novi pravilnik udar i na male proizvođače koji nisu dovoljno konkurentni / Foto REUTERS

Na natječaje se više neće moći javiti nekoliko povezanih društava istog vlasnika, a iznos sredstava smanjen je s pet na milijun eura, što je izazvalo revolt poslodavaca



ZAGREB – Članice Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca povukle su se iz povjerenstava koja odlučuju o izmjenama pravilnika za dodjelu EU sredstava jer su, kako navode, nezadovoljne prijedlozima tih pravilnika te žele da Ministarstvo poljoprivrede za te propise samo snosi odgovornost. Prijedlozi pravilnika o dodjeli sredstava za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda su, smatraju u HUP-u, “ozbiljan problem ravnomjernom razvoju domaće prehrambene industrije i poljoprivrede”. Odredbe predloženih pravilnika su, navode, diskriminirajuće jer nepravedno tretiraju povezana društva.


Nova mjera


Prema prijedlogu novih pravilnika, naime, više se ne može javiti više povezanih društava, kao što je do sada bio slučaj, dok su i iznosi potpora smanjeni s pet, odnosno tri milijuna na jedan milijun eura. Javljanje povezanih društava na natječaje bio je razlog zbog kojeg nas je, nakon što je uočila da se za projekte javljaju povezana društva kako bi povukla više sredstava, upozorila Europska komisija.


Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završili su ovoga ljeta istragu o spornim zahtjevima za dodjelu poticaja za ruralni razvitak, aferi koju su još u svibnju otkrili mediji, a Europska komisija zatražila provođenje istrage pod prijetnjom da će nam ukinuti poticaje za ruralni razvoj. Dvadeset i jedno prehrambeno-poljoprivredno poduzeće tada je osumnjičeno da je, uz pogodovanje Ministarstva poljoprivrede u mandatu Tihomira Jakovine, u zahtjevima za dodjelu poticaja prijavljivalo svoja novoosnovana društva, s istim vlasnikom i menadžerskim kadrom, kako bi povukla više novaca.




Nakon istrage je odlučeno da deset tvrtki neće dobiti odobrena sredstva, dok će njih 11 ući u daljnje razmatranje za dobivanje poticaja, ali će biti i provjeravano kroz idućih pet godina. Da Europska komisija nije reagirala, tvrtke bi nezakonito dobile 316 milijuna kuna poticaja.


Za novu mjeru, odnosno poticaje je Ministarstvo poljoprivrede, sad pod ravnanjem Davora Romića, odlučilo napisati novi pravilnik, tako da se na natječaj može javiti jedna tvrtka s jednim svojim projektom, ili pak povezana društva, ali također sa samo jednim projektom. To znači da se pet društava više ne može javiti za pet projekata.


Komentirajući promjene kriterija, Goran Pajnić, predsjednik HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, ističe kako Europska komisija niti jednom uredbom ne zahtijeva primjenu ovih kriterija, koji bi doveli u nepovoljan položaj velik broj proizvođača. Predloženo smanjivanje ukupnog iznosa potpore na milijun eura nije prihvatljivo jer ne uvažava potrebe za višim iznosom potpore kod većih ulaganja, kaže Pajnić.


Nesporno je, napominje, da se neke investicije kod manjih proizvođača mogu pokrenuti i s manjim iznosom, no nužna je sinergija velikih i malih proizvođača. Prijedlozi pravilnika su udar na domaću proizvodnju i poljoprivredne tvrtke koje zapošljavaju veći broj radnika, ali i na male proizvođače koji nisu dovoljno konkurentni, zakljujuču u HUP-u. Također, svaka ovakva iznenadna promjena u kriterijima stavlja domaće proizvođače u neizvjestan položaj u kojem su izloženi velikoj pravnoj nesigurnosti, napominju.


Neslužbeni izlazak


Iz Ministarstva poljoprivrede, koje pravilnik donosi, poručuju kako o izlasku poslodavaca iz rada povjerenstava nisu službeno obaviješteni. HUP se već izuzeo, podsjećaju, iz rada povjerenstva o Zakonu o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. “Pokušaj Ministarstva poljoprivrede da osnaži položaj poljoprivrednika u lancu opskrbe hranom HUP ne želi podržati, niti odstupiti od dosadašnje uobičajene prakse poslovanja”, poručuju iz Ministarstva.