Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Presedan koji budi nadu

Nova ljubljanska banka nakon dvije presude isplatila odštete štednje Hrvatskoj

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. veljača 2018. u 17:14 2018-02-19T17:14:50+01:00

Vijest iz Bloomberga temelji se na odgovoru iz Ministarstva financija, u kojemu se navodi da je Nova ljubljanska banka isplatila odštete Hrvatskoj po dvije obvezujuće i pravomoćne sudske presude. Iznos odšteta još uvijek nije poznat. Radi se o prenesenoj staroj štednji, o dijelu koji su hrvatski građani prenijeli na Republiku Hrvatsku, a ne na direktnu štednju građana

Prema pisanju magazina Bloomberg, koje citira Ministarstvo financija, Nova ljubljanska banka isplatila je odštetu stare štednje nakon dvije pravomoćne sudske presude, javlja televizija N1.

Vijest iz Bloomberga temelji se na odgovoru iz Ministarstva financija, u kojemu se navodi da je Nova ljubljanska banka isplatila odštete Hrvatskoj po dvije obvezujuće i pravomoćne sudske presude. Iznos odšteta još uvijek nije poznat.

 Podsjetimo, radi se o prenesenoj staroj štednji, o dijelu koji su hrvatski građani prenijeli na Republiku Hrvatsku, a ne na direktnu štednju građana. Ovo je štednja koju Republika Hrvatska potražuje od Slovenije, oko koje se vode i brojni sudski procesi, od kojih su neki dovršeni, dok drugi još uvijek traju.

Slovenska je strana uporno tvrdila da su procesi nelegalni te da Republika Hrvatska krši međunarodne zakone i Sporazum iz Mokrica, koji su pred ulazak Hrvatske u EU 2013. godine potpisali tadašnji premijeri dviju država Janez Janša i Zoran Milanović, prema kojemu Hrvatska pristaje na odgodu procesa na godinu dana.

Isplata dviju odšteta predstavlja presedan i vjerojatnost da će i ostala potraživanja biti isplaćena, kazali su iz Bloomberga za N1.

Ukupni iznos glavnice stare devizne prenesene štednje, odnosno tužbenih zahtjeva Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke iznosi 172,2 milijuna eura, ali zbog dugotrajnog postupka zatezne kamate u ovom trenutku premašuje 300 milijuna eura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu