Dragan Markovina

Nova ljevica predstavila program i najavila izlazak na europske izbore. ‘Pregovaramo s Možemo’

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Počeli smo pregovarati sa strankom Možemo, ne mogu prejudicirati što ćemo dogovoriti, ali mogu reći da su vrlo veliki izgledi da ćemo s njima ići na izbore, a možda i s još nekom od stranaka s lijevog spektra, kazao je Markovina



ZAGREB Predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina potvrdio je u ponedjeljak, na predstavljanju programske osnove stranke, njezinu kandidaturu na izborima za Europski parlament i kazao da o zajedničkom izlasku na izbore pregovaraju sa strankom Možemo.


»Imamo želju od prvog dana da što više okrupnimo ljevicu tako da s nama bliskim strankama uspostavimo i kratkoročnu i dugoročnu suradnju«, kazao je Markovina na konferenciji za medije i dodao da zajedničkim istupom lijevih stranaka u Hrvatskoj mogu ostvariti vidljiv rezultat na izborima.


»Počeli smo pregovarati sa strankom Možemo, ne mogu prejudicirati što ćemo dogovoriti, ali mogu reći da su vrlo veliki izgledi da ćemo s njima ići na izbore, a možda i s još nekom od stranaka s lijevog spektra«, kazao je.




Potvrdio je da će uz njega na listi biti i potpredsjednica stranke Rada Borić te da je zajednički izlazak stranaka koje se na političkom spektru nalaze ljevije od SDP-a, stvaranje dobre baze da ta opcija bude izabrana u Hrvatski sabor na sljedećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.


Predstavljen program stranke: Zadružna ekonomija i ukidanje 2. mirovinskog stupa


U Novinarskom domu predstavljen je i novi program stranke, na koji se osvrnula predsjednica savjeta stranke Nadežda Čačinović istaknuvši da je program pokušaj rasprave o drugačijem društvenom uređenju.


»Stvari poput solidarnog i pravednog društva nisu nešto što izričemo da bismo se osjećali bolje, već da kažemo da postoji drugačija vrsta zajednice«, rekla je Čačinović.


Na predstavljanju programa, o čijim su aspektima govorili članovi Nove ljevice, istaknuto je da se njihov ekonomski program temelji na punoj zaposlenosti, kooperativnosti i ekonomskom razvoju, a da su njegove ključne točke stvaranje zadružne i kružne ekonomije koja je okrenuta izvozu.


Nova ljevica svojim programom se zalaže i za ukidanje 2. mirovinskog stupa, za koji je ocijenjeno da sigurnost u starosti podvrgava »kasino ekonomiji«, koja je u interesu političkog i bankarskog sektora, a nauštrb osiguranika u mirovinskom sustavu. U pogledu zdravstvene politike, istaknuto je da se ona zasniva na povećanju ulaganja u javno zdravstvo te jednakost u pristupu zdravstvenom sustavu za sve stanovnike.


Osim toga, kulturna i obrazovna politika Nove ljevice zalaže se za povećanje izdvajanja za kulturu, znanost, obrazovanje i neovisne medije, jačanje njihove autonomije te se protivi dominantnom utjecaju vjerskih zajednica na javne škole, sveučilišta i medije.