Apel

Nova ljevica i udruge apeliraju na političare da osude napade na izbjeglice

Hina

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL



Stranka Nova Ljevica, Antifašistička liga, Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) apelirali su u srijedu na hrvatske političare da nedvosmisleno osude nedavni napad na izbjeglice u Zagrebu, a na policiju da hitno provede istragu i zaštiti izbjeglice od eventualnih budućih napada.


»Apeliramo prije svega na odgovorne političare da svojim istupima nedvosmisleno osude počinjeno nasilje. Bez takve osude ne samo da će se takva nasilja ponoviti, ona će postati prešutno prihvatljiva. Od policije zahtijevamo promptnu i učinkovitu istragu oko počinitelja i efikasnu zaštitu izbjeglica od budućih napada«, navode spomenute organizacije u priopćenju.


Skupina azilanata prosvjedovala je u ponedjeljak ispred zagrebačkog Centra za tražitelje azila Porin, prozivajući policiju da nije reagirala na nekoliko incidenata prema njima, među kojima i onaj kada su nekoliko azilanata nepoznati napadači proteklog vikenda napali palicama ispred tog centra. »To nisu prvi takvi napadi na izbjeglice, ali su prvi o kojima se pojavila informacija u javnosti«, ističu u Novoj ljevici, Antifašističkoj ligi, Documenti i GOLP-u, zapitavši se kakva bi bila reakcija javnosti da se dogodilo suprotno.Uvjereni su da je spomenuto nasilje potaknuto rasizmom i mržnjom prema nedužnim ljudima, ali i uvjerenjem napadača da je takvo nasilje »opravdano obranom bijele rase, hrvatstva, kršćanske kulture«, a što je, ističu, mnogo opasnije za hrvatsko društvo i temeljne vrijednosti kršćanstva od »običnog» nasilja.

»Da su neki od izbjeglica koji su godinama bili žrtve nasilja, koji su mjesecima u neljudskim uvjetima od tog nasilja bježali i na tom se putu mnogo češće susreli s hladnim podozrenjem i bodljikavom žicom nego s običnim ljudskim razumijevanjem, dakle da su neki od tih izbjeglica bili ne žrtve, nego počinitelji fizičkog nasilja. Kakve bi sve islamofobske i rasističke mudroserine o nespojivosti kultura i ugroženosti kršćanskih vrijednosti morali čitati i slušati od opskurnih komentatora u novinama i na televiziji. Da se o onoj vrsti političara koji u poticanju netrpeljivosti i ksenofobije vide vlastiti probitak i ne govori«, navode u priopćenju.