Najava

Nova inicijativa: Most za osnivanje povjerenstva koje će ispitati upravljanje državnim tvrtkama

Hina

 Most nezavisnih lista u četvrtak je najavio da će uskoro uputiti u saborsku proceduru prijedloga osnivanja istražnog povjerenstva za upravljanje tvrtakam u državnom vlasništvu kojih je 1350, a ostvaruju kumulativni gubitak od milijardu kuna godišnje. Mostovci su na konferenciji za novinare istaknuli da temu upravljanja državnom imovinom žele javno otvoriti te očekuju politički konsenzus oko strategije upravljanja tim tvrtkama i donošenja indikatora o uspješnosti poslovanja 1350 tvrtaka u državnom i mješovitom vlasništvu.

Iako do sada nisu kontaktirali druge parlamentarne stranke, a za osnivanje povjerenstva potrebna je saborska većina, mostovci očekuju da će njihova inicijativa, koju su u četvrtak javno objavili, naići na podršku javnosti i medija, da će građani prepoznati da se radi o njihovom novcu te izvršiti pritisak na političare kao zadnjih dana kada je zbog pritiska javnosti odgođeno uvođenje poreza na nekretnine.


Predsjednik Mosta Božo Petrov ustvrdio je kako je zadnji intervju ministra državne imovine Gorana Marića potvrdio da se državna imovina vodi netransparentno, neučinkovito i da se neodgovorno troši novac.


»Marić je iznio i podatak da cijeli ovaj segment, sve državne tvrtke, posluju s jednom milijardom kuna gubitka godišnje, a Most je izvukao i podatak da je prinos na kapital osam puta manji u državnim nego u privatnim tvrtkama«, rekao je Petrov te istaknuo kako ne postoji jedinstvena platforma za vođenje tog segmenta, nema ni jasnih kriterija za zapošljavanje članova uprave ni nadzornih odbora, a nema ni jedinstvene politike upravljanja«.Ova tema, poručio je, važna je za sve građane budući da se radi o njihovu novcu koji se »očito troši neodgovorno zbog čega neki drugi segmenti u državi ispašataju«.

Most je stava da sve državne tvrtke koje raspolažu prirodnim dobrima, poput voda, šuma ili energetike, moraju biti u državnom vlasništvu, a sve druge tvrtke trebaju ići na tržište jer će se time, kaže Petrov, »smanjiti korupcija i nepotizam, povećat će se transparentnost i doprinos gospodarstvu RH«.




Član Glavnog odbora Mosta i vijećnik u splitskom Gradskom vijeću Ante Čikotić ustvrdio je kako »političari koje vode državu i dalje žele da tih 1350 tvrtki budu igralište za njihove stranačke kolege ili pojedince koji imaju tamo interese«. Potrebna nam je, ističe Čikotić, strategija upravljanja državnim tvrtkama, koju Marić nažalost nije donio otkako je postao ministar.


Saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić smatra da strategija treba obuhvatiti sva državna poduzeća i jasno utvrditi činjenice, odgovornosti, uključujući političke odgovornosti »pa se ne bi dogodilo da jedna politička stranka koja je unazadila poslovanje trgovačkih društava pod svojim upravljanjem danas je ponovno partner u vladi i oni trebaju provesti upravljanje imovinom«.