Pro i/ili kontra

Nova Facebook akcija: Prikupljaju se potpisi protiv referenduma

Slađana Vignjević

Organizatori peticije koja je u suprotnosti sa stavovima i željama onih U ime obitelji smatraju kako su građani RH suočeni s izborom: zaštititi ljudska prava i živote vaših LGBT sugrađanki i sugrađana, ili ponovno žrtvovati njihovo dostojanstvo, obitelji, ljudskost i sreću zbog pojedinačnih stranačkih interesa



RIJEKA Gotovo devet tisuća građana RH potpisalo je peticiju Građani Republike Hrvatske: 1.12. 2013. PROTIV – Želimo da se referendumsko pitanje: Jeste li da se u Ustav unese odredba kojom je brak zajednica muškarca i žene uputi na ocjenu ustavnosti, Građanske inicijative Izlazak.


Organizatori peticije koja je u suprotnosti sa stavovima i željama onih “U ime obitelji” smatraju kako su građani RH suočeni s izborom: zaštititi ljudska prava i živote vaših LGBT sugrađanki i sugrađana, ili ponovno žrtvovati njihovo dostojanstvo, obitelji, ljudskost i sreću zbog pojedinačnih stranačkih interesa.


Formirana je i Facebook grupa Zahtjev za hrvatski sabor – referendumsko pitanje gdje se skupljaju potpisi za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.




Referendum će, smatraju, dođe li do predložene izmjene Ustava RH, Hrvatsku obilježiti kao zemlju u kojoj je većina demokratski oduzela pravo manjini, bez ikakve javne rasprave o suštini i reperkusijama takvog događaja.


Također, pojavila se i internetska stranica Ja glasujem protiv.


Veliki broj ljudi – pristalica stava protiv na referendumskom pitanju, svojoj je Facebook fotografiji profila dodalo crveni natpis PROTIV.


Akciju je na društvenoj mreži podržao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel apelirajući “Recimo NE konzervativnom društvu i diskriminaciji dok još možemo! Kad stvari ovako krenu pitanje je tko je sljedeći na redu.”


Podsjetimo kako je cilj inicijative “U ime obitelji” osigurati da Ustav i Zakoni RH definiraju brak isključivo kao zajednicu muškarca i žene. Time žele, kako kažu, zaštiti djecu od usvajanja od strane istospolnih parova, spriječiti zakonsko i društveno izjednačavanje istospolne zajednice i braka te učvrstiti pouzdanja svima koji cijene, ističu iz “U ime obitelji”, općeljudske vrijednosti kako bi zajednički mogli donositi pozitivne promjene u društvu.