Zimsko računanje vremena

Noćas se pomiče sat: To će se morati učiniti još samo jedanput, a evo što se mijenja

P. N.

Photo Filip Brala Pixsell

Photo Filip Brala Pixsell

U noći sa subote na nedjelju, Europljani će pomaknuti sat s 3 sata ujutro na 2 sat



RIJEKA Noćas počinje zimsko računanje vremena: u noći sa subote na nedjelju, Europljani će pomaknuti sat s 3 sata ujutro na 2 sata.


Europska komisija 12. rujna 2018. donijela je odluku o ukidanju polugodišnjeg ukidanja pomicanja sata za cijelu Europsku uniju u 2019., a svim zemljama članicama, pa tako i Hrvatskoj, prepušteno je da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Kao najčešći razlog za pomicanje sata navodila se želja za većom efikasnošću radne populacije, no pokazalo se da promjena izaziva i brojne probleme.


Posljednje obavezno pomicanje sata na ljetno bit će 31. ožujka 2019. godine. Zemlje članice koje će izabrati zimsko računanje vremena još će jednom, zadnje nedjelje u listopadu 2019., pomicati kazaljke.




Hrvatska će vrlo vjerojatno izabrati ljetno računanje vremena. Ministarstvo turizma koje se već se tako i izjasnilo budući da je turizam još uvijek naša najuspješnija grana gospodarstva.


Obavijesti policije


Uoči početka zimskog računanja vremena, policija je objavila savjete za vozače i najavila daljnje akcije nadzora prometa, upozoravajući da je i dalje glavni uzrok pogibelji na cestama prebrza vožnja zbog koje dolazi do sudara ili slijetanja vozila s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste.


Najteže prometne nesreće događaju se zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije, pa će policija u cilju zaustavljanja negativnog trenda nastaviti s aktivnostima u koje će uključiti maksimalan broj policajaca, kao i uređaje za nadzor prometa, izvijestio je MUP.


Nadzor prometa policija će provoditi ciljano na lokacijama gdje se događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.


Prometni policajci pritom će sankcionirati prekršaje koji dovode do najtežih prometnih nesreća poput vožnje nepropisnom brzinom, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisnog pretjecanja, nepoštivanja prednosti prolaska, vožnje prije stjecanja prava na upravljanje, vožnje neregistriranim vozilom, tehnički neispravnim vozilom, ali i nepropisnog kretanja i zadržavanja pješaka na kolniku, prekršaja vozača mopeda i motocikla, biciklista i nepropisne uporabe mobitela.


Na policijskom radaru posebno će biti mladi vozači, recidivisti i vozači s mjerom zabrane upravljanja vozilima, kao i prometni prekršaji koji utječu na pasivnu sigurnost, kao što je nekorištenje zaštitne kacige, sigurnosnog pojasa i propisni smještaj djece u vozilima.


Upaliti dnevna ili kratka svjetla


Policija podsjeća vozače da po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena i danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.


Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.


Za nepoštivanja tih odredbi kazna je 300 kuna.


Zbog pomicanja sata četiri će vlaka biti zaustavljena na sat vremena


Pomicanje sata odrazit će se i na željeznički promet.


Kako je objavio HŽ, četiri vlaka bit će zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.


Riječ je o brzim vlakovima 820 Split (21.43) – Zagreb GK (5.46) i 821 Zagreb GK (23.00) – Split (6.45), brzom vlaku 740 Vinkovci (2.56) – Zagreb GK (6.43) i putničkom vlaku 3001 Varaždin (2.40) – Zagreb GK (5.18).