Tajni snimci

Njemački mediji o tjeranju migranata: “Postrojavaju ih nogom i pendrekom”. MUP: Sve je zakonito

Portal Novilist.hr

Screenshot Border Violence Monitoring

Screenshot Border Violence Monitoring

Naglašavamo bitnu razliku između instituta „odvraćanja“ koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i “protjerivanja” koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi, kažu u MUP-u



RIJEKA Opsežan video materijal nastao tajnim snimkama na bosansko-hrvatskoj granici, koji je objavila organizacija Border Violence Monitoring analizirali su i novinari njemačkog ARD-a, točnije njihova Studija Beč. Na snimkama, nastalim u blizini mjesta Lohovo u BiH, je vidljivo, tvrdi ova organizacija, kako hrvatska policija protjeruje migrante na granici Hrvatske i Bosne, bez da im je pružila pravo na azil.


Nevladine organizacije i sami migranti mjesecima imaju prigovore na rad hrvatske policije po pitanju tretmana osoba koji ilegalno prelaze granicu. Na tom tragu krenuli su novinari ARD-a. Analizirali su video materijal nastao skrivenom kamerom, a potom poduzeli istraživanje na licu mjesta, u pograničnom predjelu između BiH i Hrvatske, prenosi Deutsche Welle.


Udarci nogom i pendrekom


Radi se ukupno o 132 video-snimke. ARD piše da se na njima može vidjeti ukupno 54 „vjerojatno ilegalna vraćanja skupina migranata iz EU članice Hrvatske u smjeru Bosne i Hercegovine”.




Na snimkama, kako prenosi ARD, između ostaloga se može vidjeti hrvatske policajce u blizini granice s BiH – koji dijelom i uz uporabu sile (udarci nogom, korištenje pendreka) prisiljavaju migrante da se „postroje”. I onda šumskim puteljkom kreću očito prema „zelenoj granici” u smjeru BiH.



U razdoblju između rujna i listopada 2018. detektirano je najmanje 386 osoba, među njima žene i djeca, kako ih naoružane pripadnici MUP-a RH (regularne policije i specijalnih postrojbi) prate na šumskom puteljku, i onda nešto kasnije se vidi policajce kako se sami vraćaju natrag. Same snimke očito ni na jednom mjestu ne prikazuju premlaćivanje migranata, za što se često znalo čuti optužbe na račun hrvatskih policajaca.


Procedura protjerivanja


Border Violence Monitoring  je na temelju snimki i izvještaja s terena rekonstruirao proceduru protjerivanja kod Lohova: migranti se najprije dovoze policijskim kombijima iz smjera Donjeg Lapca na hrvatsku graničnu postaju, koju prolaze bez provjere i bez prisutnosti BiH policije.


Točno iza granične postaje te izvan vidokruga BiH granične policije, udaljene nekoliko stotina metara, kombiji skreću ulijevo na makadamsku cestu. Dolazi se do lokacije na kojoj kreće protjerivanje. Migranti napuštaju vozila, a policija ih prati prema raskrižju u šumi i mjestu na kojem je bila postavljena skrivena kamera. 



Nakon što stignu do raskrižja, policajci šalju migrante niz šumski put duljine 1,5 kilometara, nakon kojeg se migranti vraćaju pješice u Bihać, prateći cestu M11.


Pushback praksa


ARD sumnja da se radilo o prisilnom vraćanju migranata u BiH, takozvanoj „pushback” praksi koja krši UN-ovu povelju o izbjeglicama, kako je za ARD rekao Neven Crvenković iz UNHCR-a u Sarajevu. Prebacivanje migranata koji su ilegalno prešli granicu regularno se odvija preko službenih graničnih prijelaza po dogovoru dotičnih zemalja.


Za to je potrebno provesti postupak koji se pismeno dokumentira, te tim ljudima omogućiti, ukoliko žele, da podnesu zahtjev za azilom ili drugim vidom zaštite.


Ministarstvo unutarnjih poslova i sam resorni ministar Davor Božinović posljednjih mjeseci dosljedno ponavljaju kako Policija RH djeluje u „skladu s važećim EU-pravom”. Rad pripadnika MUP-a na očuvanje vanjske granice EU-a prije nekoliko mjeseci je, kako često zna naglasiti ministar Božinović, pohvalila i njemačka kancelarka Merkel.


MUP se očitovao


Na samim snimkama, kaže ARD, ne vidi se posve jasno kamo idu migranti. Ali se izražava sumnja da su oni bili prisiljeni vratiti se u BiH. Njemački novinari su istraživali i s druge, bosanske strane granice. Radi se o području u blizini graničnog prijelaza Užljebić.


U materijalu koji je objavio ARD, može se čuti i same izbjeglice i migrante. Prenosi se izjava jednog mladića iz Pakistana, koji kaže da su hrvatski policajci migrantima rekli da da „nitko ne smije ostati u Hrvatskoj”, odnosno da se moraju vratiti u Bosnu kad ih uhvate.



O svemu se očitovao MUP.


– Kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, Ministarstvo unutarnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske.


Ne radi se o „protjerivanju stotina migranata u BiH“ već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja. Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Zakonita mjera


Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij.


Naglašavamo bitnu razliku između instituta „odvraćanja“ koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i “protjerivanja” koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi.


Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o „protjerivanju stotine migranata“ odlučno odbacujemo.



Nekontroliran ulazak većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku istu bi pretvorio u hot spot što Ministarstvo unutarnjih poslova ni u kom slučaju neće dopustiti već ćemo u zaštiti državne granice koristiti sve mjere i mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva. Pritom, pokušaj nezakonitog ulaska većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku nameće i pitanje njihovog nekontroliranog izlaska iz Bosne i Hercegovine.


Još jednom apeliramo na sve organizacije.


Obavijestite nas o svemu


Ukoliko je cilj bilo koje nevladine organizacije ispitati postupanje hrvatske policije tada o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke. Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja.


Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava. Do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti.


Napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu.


Hrvatska policija ostaje ustrajna u zaštiti državne i EU granice, kao i u očuvanju sigurnosti svih hrvatskih i EU građana, kažu u MUP-u