Pismo premijeru

‘Nisu pošteđeni ni trudnice, ni djeca’: Vijeće Europe traži da Hrvatska zaustavi policijsko nasilje nad migrantima

Tihomir Ponoš

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Povjerenicu Dunju Mijatović posebno brinu optužbe na račun hrvatske policije i tvrdnje da ona sistematski primjenjuje nasilje nad migrantima, a od nasilja nisu pošteđene ni trudnice ni djeca



ZAGREB Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću poziva hrvatske vlasti da provedu brze, efikasne i neovisne istrage svih zabilježenih slučajeva kolektivnog protjerivanja izbjeglica kao i sve optužbe za nasilje nad izbjeglicama i moguće krađe njihove imovine. Mijatović poziva i da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se obustavila takva praksa i spriječilo njeno ponavljanje, a traži i da se svakom tko namjerava zatražiti azil u Hrvatskoj omogući fer procedura.


Povjerenica za ljudska prava pisala je Plenkoviću zabrinuta zbog izvještaja koje je primila od organizacija posvećenih radu s izbjeglicama, a u kojima se navodi da se velik broj izbjeglica, među kojima su potencijalni tražitelji azila, konstantno protjeruje, odnosno vraća u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Mijatović posebnu brinu optužbe na račun hrvatske policije i tvrdnje da ona sistematski primjenjuje nasilje nad migrantima, a od nasilja nisu pošteđene ni trudnice ni djeca.


U pismu se Mijatović poziva na podatke UNHCR-a prema kojima je od početka ove godine iz Hrvatske kolektivno protjerano 2.500 migranata, a mnogima od njih, navodi se brojka od 1.500 ljudi, onemogućeno je »pristup procedurama azila«, odnosno podnošenje zahtjeva za azilom. Navodi se i da se 700 migranata požalilo na nasilje i krađe koje su počinili policajci. Osim na UNHCR, Mijatović se pozvala i na izvješće pučke pravobraniteljice za prošlu godinu u kojem je uz ostalo navela da vlasti ne odgovaraju na njene zahtjeve za informacije o istragama koje se vode zbog sumnje u policijsko nasilje nad migrantima.




»Pozivam hrvatske vlasti da otvore hitne, učinkovite i neovisne istrage svih zabilježenih slučajeva kolektivnog protjerivanja i navoda o nasilju nad migrantima, kao i ostalih kaznenih djela poput krađe te da poduzmu sve nužne mjere kako bi se takvo ponašanje zaustavilo i spriječilo«, napisala je Mijatović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću.


Povjerenica Vijeća Europa za ljudska prava svjesna je svih izazova s kojima se Hrvatska suočava kada je riječ o migracijama, ali potcrtava da sve što se čini kada je riječ o migracijama i migrantima mora biti u skladu sa zakonom i međunarodnim pravnim načelima.


Hrvatska policija u posljednje dvije godine učestalo je prozivana za nasilje nad izbjeglicama, za to da im krade imovinu, posebno mobitele, te da se ne ponaša korektno i onemogućava im da zatraže azil u Hrvatskoj. Predstavnici Inicijative Dobrodošli u utorak su prosvjedovali pred Vladom i donijeli su fotografije ozljeda za koje izbjeglice tvrde da su ih zadobile pri pokušaju prelaska hrvatske granice. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sve takve optužbe redovito je odbacivao, tvrdeći da policija radi sve po zakonu, pa tako po zakonu čuva i granicu od ilegalnih migranata.