Neposluh ili solidarnost?

Nisu poslušali preporuku biskupa: Štrajka se i u katoličkim školama povezanim s Opusom Dei

Dražen Ciglenečki

Ravnatelj Prve katoličke osnovne škole Vinko Mamić / Foto Ž. BAŠIĆ/PIXSELL

Ravnatelj Prve katoličke osnovne škole Vinko Mamić / Foto Ž. BAŠIĆ/PIXSELL

Dobili smo mišljenje Ureda za katoličke škole da štrajka ne bi trebalo biti, ali to nije bio nikakav strogi naputak. Štrajk se odvija sukladno zakonu, rekao nam je Marin Divić, ravnatelj osnovne škole za dječake Lotrščak



ZAGREB  Požeški biskup Antun Škvorčević izjavio je u petak, nakon završetka zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, da učitelji u katoličkim školama ne štrajkaju.


Nije osporavao pravo svakom prosvjetaru da se pridruži štraju, ali je dodao da »mi kao vjernici solidarnost možemo i trebamo iskazivati na drugi način, koji nije štrajkaški«.


Ipak, u štrajku su i djelatnici nekih katoličkih škola. Primjerice, nastave jučer nije bilo u obje zagrebačke škole, Lotrščak i Ružičnjak, čiji je osnivač Vjerničko društvo Roditeljski institut za odgoj i obrazovanje (RINO).




Na njihovim web stranicama ističe se da je velika većina učitelja odlučila da će stupiti u štrajk, da je štrajkaški odbor o tome obavijestio ravnatelje tih škola i da sukladno tome u ponedjeljak nema redovne nastave.


Sve po zakonu


– Istina je da smo dobili mišljenje Ureda za katoličke škole da štrajka ne bi trebalo biti, ali to nije bio nikakav strogi naputak. Djelatnik katoličke škole može biti član bilo kojeg sindikata, a kako mi u našoj školi imamo i radničko vijeće ono je organiziralo štrajk. Sve se odvija sukladno zakonu, štrajka se i u brojnim drugim katoličkim školama u Hrvatskoj, rekao nam je Marin Divić, ravnatelj škole Lotrščak koju pohađaju isključivo dječaci.


Vjerničko društvo RINO upisano je u evidenciju pravnih osoba Katoličke crkve, a spomenute dvije istospolne škole obično se povezuje s Opus Dei, pomalo mističnom Osobnom prelaturom Katoličke crkve.


– Osnivači naše škole su laici. A kao katolička škola mi imamo duhovnost i naš osnovač je, uz suglasnost mjesnog biskupa, tražio da nam duhovnost provodi Opus Dei, objasnio nam je Divić vezu između njegove škole Opus Dei.


Prije tri godine, tadašnja ravateljica škole Ružičnjak, Ivana Lulić, istaknula je u jednom intervjuu da se u njoj »njeguju katoličke vrednoste i potiče duhovnost kod djece«, no da je otvorena je i za sve ostale učenice, uz poštovanje njihove slobode izbora.


»Svaki dan u školi započinje molitvom. Nakon jutarnje molitve slijedi Gospin pozdrav u podne, a moli se isto tako prije i poslije jela te za kraj dana«, opisala je Ivana Lulić radni dan u osnovnoj školi Ružičnjak. Ali, jučer su se učitelji koji tamo rade solidarizirali s kolegama širom Hrvatske.


Štrajkati su htjeli i u Prvoj katoličkoj osnovnoj školi u Zagrebu, čiji je osnivač Hrvatska karmelska provincija. No, kako nam je ispričao njen ravnatelj Vinko Mamić, naišli su na određene pravne prepreke.


– Monsinjor Škvorčević je u petak na konferenciji za tisak izjavio da djelatnici katoličkih škola ne sudjeluju u štrajku i mi smo dobili takav naputak. Ipak, prosvjetni djelatnici naše škole također su izrazili želju za štrajkom te tražili zakonite načine kako da mu se priključe. Htjeli su biti solidarni s ostalim učiteljima i nastavnicima u Hrvatskoj, kazao nam je karmelićanin Mamić.


Suglasnost HBK


Na osnovu iskazane volje djelatnika Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu da se pridruže štrajku, Mamić je kontaktirao Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat Preporod kako bi doznao što trebaju napraviti da bi taj štrajk bio legalan.


– Oni su nam rekli da, budući da ne pripadamo niti jednom sindikatu i da nemamo u školi radničko vijeće, takav štrajk naših djelatnika ne bi bio zakonit. Iz Sindikata hrvatskih učitelja savjetovali su nam da se ne uključujemo u štrajk. Ja sam, naravno, cijelo vrijeme komunicirao s HBK, jer nismo željeli pristupiti štrajku bez njihove suglasnosti. Da su nam sindikati rekli da imamo uvjete za štrajk, tada bih zatražio suglasnost HBK za štrajk u našoj školi, zaključuje Mamić.


Sandra Kimovec, koja je u SHU zadužana za pravna pitanja, potvrdila nam je da je razgovarala s Mamićem i njegovim suradnicima.


– Doista su htjeli sudjelovati u štrajku, ali nemaju u školi sindikat niti radničko vijeće. Prema zakonu, štrajk pokreće sindikat i bojala sam se da štrajk u Prvoj katoličkoj osnovnoj školi stoga ne bi bio zakonit. Mogu se učlaniti u naš sindikat i onda ubuduće neće biti problema, poslali smo im već pristupnice, kazala nam je Sandra Kimovec.