Politička inicijativa bez rezultata

Ništa od okupljanja umirovljeničkog bloka: Bernardić odustao pod pritiskom Silvana Hrelje

Hina

foto: Darko Jelinek

foto: Darko Jelinek

»Želimo riješiti problem onih rođenih nakon 1962. godine, kojima zbog lošeg zakonskog rješenja prijeti opasnost da imaju značajno manje mirovine«, poručio je Ostojić. Zato razgovaramo s umirovljeničkim udrugama, sindikatima, pa i strankama, a hoće li iz tih razgovora izaći i neka konkretnija suradnja, prerano je govoriti, zaključio je Ostojić.



ZAGREB – Otkazan je najavljeni sastanak predsjednika SDP-a Davora Bernardića sa čelnicima umirovljeničkih stranaka Silvanom Hreljom (HSU), Milivojem Špikom (BUZ) i Lazarom Grujićem (SU), koji se trebao održati u ponedjeljak kao uvertira u moguće stvaranje umirovljeničkog bloka i suradnju na idućim izborima u velikoj koaliciji predvođenoj SDP-om, a SDP je, čini se, odustao od te ideje.


Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić rekao je Hini da je SDP zabrinut zbog problema hrvatskih umirovljenika jer mnogi danas žive ispod granice dostojanstva.


»Želimo riješiti problem onih rođenih nakon 1962. godine, kojima zbog lošeg zakonskog rješenja prijeti opasnost da imaju značajno manje mirovine«, poručio je Ostojić. Zato razgovaramo s umirovljeničkim udrugama, sindikatima, pa i strankama, a hoće li iz tih razgovora izaći i neka konkretnija suradnja, prerano je govoriti, zaključio je Ostojić.




Čelnik HSU-a Silvano Hrelja ističe da je njegova stranka »otvorena za razgovore o problemima u mirovinskom sustavu sa svim akterima koji o tome imaju što reći, a umirovljeničke stranke koje postoje samo na papiru ne odgovoraju tim kriterijima«.


Umirovljenici su bili ujedinjeni kada su postizali najbolje rezultate, od 2003. do 2009. godine, a onda su to jedinstvo počeli razbijati ljudi koji se danas pokušavaju predstaviti kao akteri na umirovljeničkoj političkoj sceni, kazao je Hrelja.


»HSU je jedina stranka koja ima rezultate i razgovarat ćemo samo s onima koji probleme mogu riješiti, a ne s onima koji ih stvaraju praveći cirkus«, poručio je Hrelja.


Od sastanka se odustalo nakon reakcije Hrelje


Neslužbeno se doznaje kako je na najavu tog sastanka Hrelja reagirao s negodovanjem, te je o tome na zasebnom sastanku razgovarao s Bernardićem. Prema Hininim izvorima, zapitao je »tko su i što su Špika i Grujić u političkom smislu i koga oni uopće predstavljaju«, te ustvrdio da će od njih biti samo štete, nakon čega se od sastanka odustalo.


Špika je kazao da još nema informacija da je sastanak otkazan jer je moguće da netko od kolega nije mogao doći, pa ćemo se naći u nekom drugom terminu. Nije se odustalo od okrupnjavanja umirovljeničke političke scene, kaže Špika, samo je pomaknut termin.


Bilo je međusobnih razgovora o projektima i socijalnim programima između umirovljeničkih stranaka i SDP-a, a što se tiče objedinjavanja i snaženja umirovljeničke scene, to ide dalje, ništa se nije promijenilo, uvjeren je Špika.


Jedna je stvar razgovor među našim političkim opcijama, udrugama i strankama o načinu suradnje i snaženju za neke buduće izbore, a druga je stvar razmjena programa i ideja između SDP-a i umirovljeničkih stranaka o potrebi reforme mirovinskog sustava, kaže Špika dodajući kako ovih dana očekuje novi termin za sastanak.


Špika je ranije bio koalicijski partner Milana Bandića i HDZ-a, a posebno je bio aktivan u mandatu Tomislava Karamarka. Tada je kao Karamarkov »glavni preslagivač« uvjeravao javnost da Karamarko ima dovoljno ruku za formiranje nove parlamentarne većine nakon raspada koalicije s Mostom, što se pokazalo netočnim. U predizbornoj kampanji za prve europarlamentarne izbore Špika je bio kandidat na listi HDZ-a i na jednom predizbornom skupu 10. travnja (datum osnivanja NDH) ocijenio »povijesnim danom«.


Grujić je, pak, spominjan kao lažni invalid iz afere Rubala.