Pohvale ADAC-a

Nijemci tvrde da kvaliteta kampova u Hrvatskoj raste. Na listu najboljih ušao još jedan kvarnerski

Alenka Juričić Bukarica

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Hrvatska je specifičnost da čak 92 posto naših ima oznaku iznadprosječno lijepe lokacija kampa, a u ADAC-u ističu i da se čak 78 posto kampova nalazi direktno na plaži. Što je u Europi rijetkost. A iako u Hrvatskoj imamo 14 kampova koji rade cijelu godinu, ADAC je nažalost samo jednog prepoznao kao kamp koji nudi kompletnu ponudu i uslugu za cjelogodišnje, dakle i zimsko poslovanje



RIJEKA – Hrvatski kampovi lani su imali najveći rast kvalitete u Europi, potvrdio je u svojoj ocjeni njemački autoklub ADAC na nedavnom turističkom sajmu CMT u Sttutgartu.


Naime, najnovije izdanje ADAC-ova prestižnog europskog vodiča pokazuje da je u hrvatskim kampovima kvaliteta rasla za 2,1 posto pri čemu su se ozbiljno približili prvoplasiranoj Nizozemskoj, a koja je ove godine stagnirala. Inače, ADAC je njemački autoklub koji ima više od 18 milijuna članova i najveći je takav klub u Europi te se ocjenama njegovih ispektora vjeruje.


Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske (KUH), pojasnio je kako je ADAC ove godine u svoj popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska, čak osam više nego godinu ranije. Tri nova kampa dobila su i posebnu oznaku Superplatz 2020. koja se dodjeljuje najboljim europskim kampovima, a među njima je i lošinjski kamp Čikat.




– Osim važnosti za njemačko govorno područje, ADAC-ov vodič kampova značajan je po tome što koristi i poseban sustav ocjenjivanja kampova. Taj se sustav još uvijek prihvaća kao najznačajniji europski sustav ocjenjivanja kvalitete kampova.


Prestižno društvo


Treba pritom naglasiti da su i u 2019. godini, kao i nekoliko prethodnih godina, hrvatski kampovi bili na iznimno visokom drugom mjestu po kvaliteti u Europi.



Hrvatska ima ukupno 433 srednje velika kampa i 301 manji kamp u domaćinstvu ili OPG-u. Čak sedam kampova ima najviših pet zvjezdica, dok ih 66 ima četiri zvjezdice. Ti kampovi pokrivaju skoro 50 posto ukupnog hrvatskog kamping kapaciteta. Istra ima 49 posto ukupnih kamping kapaciteta Hrvatske a slijedi Primorsko-goranska županija s 18 posto.



Vodič se u označavanju kvalitete kampova koristi i posebnih oznakama, tako da je čak 31 kamp označen kao kamp s posebno dobrom ponudom za obitelji s djecom, 21 kamp ima posebno dobru ponudu za obitelji sa psima, 19 kampova posebno dobru ponudu za naturiste, 7 kampova označeno je kao kampovi s posebno dobrom wellness ponudom.


Hrvatska je specifičnost da čak 92 posto naših ima oznaku iznadprosječno lijepe lokacija kampa, a u ADAC-u ističu i da se čak 78 posto kampova nalazi direktno na plaži.


Što je u Europi rijetkost. A iako u Hrvatskoj imamo 14 kampova koji rade cijelu godinu, ADAC je nažalost samo jednog prepoznao kao kamp koji nudi kompletnu ponudu i uslugu za cjelogodišnje, dakle i zimsko poslovanje, a to je lošinjski kamp Čikat, istaknuo je Palman.


Kamp Čikat tako je ove je godine ušao u prestižno društvo 13 hrvatskih kampova s oznakom Superplatz, a koju, uz ostale, već imaju krčki kampovi Omišalj Camping, Krk Premium Camping Resort i Baška Beach Camping Resort, kao i primjerice paški Camping Village Šimuni te Camping Straško. Dodajmo da je po pojedinačnim elementima ponude kamp Omišalj dobio tri čiste petice, Čikat dvije, a Baška jednu.


Slaba točka animacija


Na svoju listu ADAC je stavio još osam kvarnerskih kampova, od kojih u narednim godinama još koji moguće ponese titulu Superplatz. To su kampovi Kovačine, Slatina, Poljana, Njivice, Slamni, Ječevac, San Marino i Padova. Svi oni imaju ukupnu ocjenu 4,5 te su korak do petice koju imaju Superplatz kampovi.



Camping Njivice na otoku Krku dobio je priznanje kao jedan od 10 najboljih kampova od strane nizozemskog ANWB-a. Riječ je, naime, o jednom od najvećih udruženja te vrste u Europi, Royal Dutch Touring Clubu, osnovanom još 1883. Nizozemski autoklub, pak, ima više od 4,4 milijuna članova te tri tisuće zaposlenika, a bitan je i stoga što su Nizozemci najveći europski kampisti.



Vrijedi istaknuti kako su u pojedinačnim elementima ocjenjivanja i ovi kampovi imali visoke rezultate pa su tako kampovi Slatina i Poljana na Lošinju dobili čiste petice za trgovačku i ugostiteljsku ponudu, a Slatina i visokih 4,9 za sanitarije.


Dok većina kampova ima slabiju ponudu za slobodno vrijeme te kupališta, ističu se primjerice Slatina koja ima četvorku za ponudu slobodnog vremena, a kamp Slamni 4,1 za kupališnu ponudu.


Ukupno gledano, kvarnerski su kampovi ocijenjeni – čistom četvorkom. Za sanitarije su dobili 4,1, sam kamp 3,7, trgovačku i ugostiteljsku ponudu 3,4, dok su ocjene za slobodno vrijeme i animaciju te kupališnu ponudu nešto jača dvojka što znači da taj dio ponude ipak malo »škripi«.


S time da je najveća ocjena za ponudu kupališta u kampovima u Istri – čista trojka, dok su kupališta u kampovima u većini dalmatinskih županija ocijenjena ocjenama od 0,6 do 1,9. Općenito su se u Hrvatskoj kao slabije točke kamping ponude iskristalizirale kupališna ponuda te animacija i ponuda za slobodno vrijeme.


Sve u svemu, po ocjenama njemačkih inspektora regije s najkvalitetnijim kampovima i dalje ostaju Istra, Ličko-senjska županija i i Kvarner.