Iza zavjese

Nije poštovao Etički kodeks HRT-a: Dujmoviću opomena jer je hvalio predsjednicu, a kudio Josipovića

Siniša Pavić

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Izostanak teže sankcije koja bi Dujmovića dopala da je zaposlenik HRT-a na Prisavlju pravdaju činjenicom da on od 15. prosinca 2016. do 9. siječnja 2017. nije bio vanjski suradnik HRT-a te se u tom razdoblju na njega nisu primjenjivale odredbe Etičkoga kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a



ZAGREB – U novoj programskoj shemi HRT-a, onoj v.d. ravnatelja programa HRT-a Domagoja Božidara Burića, emisija »Iza zavjese« Tihomira Dujmovića zaslužila je atraktivniji, večernji termin srijedom u 21.15 sati. U nedjelju su je najavili i na portalu direktno.hr gdje sam autor i voditelj Tihomir Dujmović kazuje kako će mu prva gošća u novoj godini biti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Dujmović se pritom ne suzdržava hvaliti gošću, ali ni kuditi njenog prethodnika, bivšeg predsjednika Ivu Josipovića. No, je li time prekršio Etički kodeks HRT-a?


Razbistriti pojmove


Dujmović, naime, u spomenutom tekstu najavljuje kako će njegov razgovor s predsjednicom biti prilika da se razbistre pojmovi o tome zbog čega je putovala u Ameriku. Jer, kako reče u tekstu, nevjerojatna je količina animoziteta, pače bijesa miješanog s dirigiranom mržnjom prema predsjednici. Pritom Dujmović kaže kako predsjednicu napadaju isti oni mediji koji su onomad skrivali što je Ivo Josipović razgovarao s britanskom kraljicom u svom misterioznom posjetu Londonu kada je, kako tvrdi Dujmović, dogovoreno strateško partnerstvo Hrvatske i Velike Britanije glede politike u regiji. S druge pak strane, Etičkikodeks HRT-a za novinare i kreativno osoblje, članak 15. među ostalim kaže: »U svom radu, javnim istupima i istupima na društvenim mrežama, novinari i kreativno osoblje ne smiju isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost, koja bi objektivno mogla stvoriti dojam o njihovoj nesamostalnosti ili neobjektivnosti«.



U najavi emisije Tihomir Dujmović kaže da će »Iza zavjese« ubuduće primarno imati jednoga gosta, s tim da će se svaki put kada to tema bude tražila, ponovo organizirati razna sučeljavanja. S obzirom da je emisija zaslužila emitiranje po drugačijem konceptu, onom nalik bivšem “Press klubu” u kojem gosti, mahom novinari, u studiju diskutiraju o temama koje su obilježile tjedan, logičnim je bilo pitati tko je promjenu koncepta odobrio i mogu li se tako mijenjati i gabariti drugih formata. Taj odgovor nismo dobili, tek se neslužbeno doznaje da je kod potpisivanja novog ugovora za nastavak emitiranja emisije, vjerojatno i to korigirano.





Na upit važi li i za Dujmovića Etički kodeks HRT-a i da li ga je prekršio rečenim na portalu direktno.hr, s HRT-a poručuju da se na vanjske suradnike HRT-a primjenjuju odredbe Etičkoga kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a. Ali, Dujmović ga, tvrde, ipak nije prekršio, barem ne, kako se to uobičava reći, formalnopravno.


– Ističemo kako autor emisije »Iza zavjese« Tihomir Dujmović u razdoblju od 15. prosinca 2016. godine do 9. siječnja 2017. godine nije bio vanjski suradnik HRT-a te se u tom razdoblju na njega nisu primjenjivale odredbe Etičkoga kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a – pojašnjavaju s HRT-a.


Upozorenje


Ističe se i kako je Dujmović dugogodišnji kolumnist jednoga dnevnog lista i autor knjige »Hrvatska u raljama djece komunizma« i kako u tom svojstvu izražava svoja mišljenja i stajališta, ali ona nisu stajališta HRT-a. Stoga je Dujmović jučer – upozoren.


– Hrvatska radiotelevizija autora je danas upozorila da u razdoblju ostvarivanja suradnje, odnosno tijekom važenja novoga ugovora, ima obvezu poštovanja Etičkoga kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a – poručuju s HRT-a.


Vrijedi kazati i to kako predsjednica države dolazi u politički talk show koji je uredno svrstan u redakciju Zabavnog programa. Nije li to ne samo obmanjivanje gledatelja, već i obezvrjeđivanje institucije predsjednice koja se u SAD jamačno nije išla zabavljati!? S HRT-a ni na ovo jučer nisu odgovorili.