Potraga

Ni nove satelitske snimke nisu donijele pomak u potrazi za posadom Bourbon Rhodea. Obitelj još ne gubi nadu

P. N.

Reuters

Reuters



Niti najnovije satelitske snimke nisu pokazale ništa što bi donijelo pomak u potrazi za nestalim pomorcima s Bourbon Rhodea, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić.


No obitelj i prijatelji i dalje ne gube nadu da će on biti pronađen živ, unatoč odluci vlasti Martinika da se prekine intenzivna potraga na Atlantiku. 


– Obitelj Miškić je, naravno, razočarana. Kao i svi mi, razočarani su postupkom Centra za traganje i spašavanje na Martiniqueu. S druge strane, ne možemo kazati da to nije vijest koju nismo očekivali. Jučer smo poduzimali korake da to spriječimo. Nismo uspjeli nažalost u tome. Obitelj Miškić želi povećati šanse svome Dinu, ma koliko one male bile, i oni su svjesni da su s vremenom sve manje, ali žele svojim angažmanom povećati njegove šanse. I to rade uspješno, i to trebaju nastaviti raditi, njih optimizam nije napustio, rekao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske za HRT.




Obitelj je prikupila 82 tisuće eura, no Melvan smatra da privatna potraga na tako velikom prostoru neće uroditi plodom.


– I toga su u obitelji svjesni. Tako da će oni u nedjelju odlučiti što će s tim novcima, na kakav način će pokušati nešto poduzeti. Njihova je odluka i oni će o tome izvijestiti javnost – rekao je i objasnio što znači nova faza potrage, odnosno traganje “aktivnim motrenjem”.


– To znači da brodovi u prolazu osmatraju i o onome što uoče obavještavaju Centar za traganje i spašavanje. Taj centar zahtjeva od svih brodova da pojačaju radarsko motrenje, da pojačaju vizualno motrenje i da obrate pažnju na sve uočeno. Sada se nada može polagati još u snimke satelita, koje svakodnevno stižu u EMSA-u (European Maritime Safety Agency), analiziraju se, uvećavaju do maksimalne razlučivosti. Ako se nešto pronađe na tim fotografijama odnosno snimkama, brodovi bi se u toj varijanti ipak vratili na teren i izvršili dodatna osmatranja. S obzirom na to da je riječ o ogromnom prostoru kojim je sad već jako teško prokrstariti s brodovima, smatramo da satelitske snimke imaju sad itekako smisla, kao jedna od posljednjih, ali dosta vrijednih opcija za daljnju potragu – poručio je Melvan za HRT.