Odluka

Ni SABA neće ići na državnu komemoraciju u Jasenovcu

Tihomir Ponoš

SABA će sudjelovati na komemoraciji koja će biti u petak, 12. travnja, a na kojoj će biti predstavnici Srba, Židova i drugih žrtava jasenovačkog logora



ZAGREB Savez antifašističkih boraca i antifašista pridružio se Srpskom narodnom vijeću i Koordinaciji Židovskih općina i neće sudjelovati na komemoraciji koja će u Jasenovcu biti organizirana pod pokroviteljstvom države.


Tako je odlučilo predsjedništvo SABA, kazao nam je predsjednik te organizacije Franjo Habulin. SABA će sudjelovati na komemoraciji koju će biti u petak, 12. travnja, a na kojoj će biti predstavnici Srba, Židova i drugih žrtava jasenovačkog logora i ustaškog režima. Da Savez antifašističkih boraca i antifašista neće sudjelovati na komemoraciji pod državnim pokroviteljstvom bilo je jasno u utorak kada su sudjelovanje na toj komemoraciji otkazali SNV i Koordinacija Židovskih općina, ali je trebalo sačekati sjednicu predsjedništva kako bi odluka bila službena. Habulin je tada kazao da postoji želja da komemoracija, nakon četiri godine, ponovno bude zajednička, odnosno jedinstvena, ali i da postoje razlozi da ne bude tako.


U te je razloge ubrojao to što se ne čini ništa na zaustavljanju povijesnog revizionizma i negacionizma, istaknuo je neprihvatljivosti ustaškog znakovlja i pozdrava u javnosti, a vlast po tim pitanjima nije poduzimala ozbiljne mjere.