Sindikat zdravstva poziva na kontrolu

Nevjerojatni rekord: Zaposlenica KBC-a Rijeka na bolovanju 23 godine!

Barbara Čalušić

Upravo se kod liječnika u koncesiji bilježi velik broj nerealno dugih bolovanja koji se zatvaraju po jednoj dijagnozi, a onda ponovo otvaraju po nekoj drugoj, kaže predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske i članica Savjeta za zdravlje PGŽ-a



RIJEKA » Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske i članica Savjeta za zdravlje PGŽ-a Radmila Belobrajić Čahut pozvala je ministra zdravlja Sinišu Vargu da provede sustavnu kontrolu nad ordinacijama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.


Ona misli da bi Ministarstvo zdravlja na taj način moglo doći do vrlo zanimljivih otkrića kako koncesionari troše novac koji dobivaju od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za pružanje zdravstvene zaštite. Naime, prepuštanje primarne zdravstvene zaštite koncesionarima u cijelosti, prema njezinom mišljenju, katastrofa je za zdravstveni sustav, u prvom redu za pacijente kao korisinke usluga, ali i za medicinske sestre koje rade u timovima obiteljske medicine u koncesiji, a kojima liječnici koncesionari nerijetko krše zajamčena prava iz kolektivnog ugovora ponašajući se kao privatnici.



Belobrajić Čahut upozorava da liječnici koncesionari kod isplate svojih plaća ne poštuju koeficijent složenosti poslova. Prema izračunu koji nam je predočila, liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s deset godina radnog staža ima koeficijent složenosti 1,794 koji se množi s osnovnom plaćom čemu još valja dodati postotke na uvjete rada i liječničku odgovornost. Bruto plaća takvog liječnika iznosi 13.304 kune, a neto 7.547 kuna, dok specijalist-operater u bolnici s jednakim godinama staža i dodacima na uvjete rada i liječničku odgovornost dobiva 17.201 kuna bruto, odnosno 9.443 kuna neto.





  – Neka ministar provede kontrolu nad koncesionarima i uvidjet će da nerijetko i 90 posto javnog novca koji dobivaju odlazi u njihove privatne džepove pa plaća liječnika koncesionara doseže i 20 tisuća kuna, što je znatno više nego što dobivaju kirurzi po bolnicama. Koncesionari su tržišno orijentirani i njihov cilj je novac, nemaju adekvatnu opremu za liječenje pacijenata, a za opremu traže novac od lokalne samouprave i županija. Pitamo se zapravo što rade liječnici koncesionari, da ne govorimo da neke svoje usluge, poput ultrazvuka, naplaćuju, a to nikako ne bi smjeli – ističe Belobrajić Čahut koja smatra da bi ordinacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti trebale ostati pod kapom domova zdravlja, a liječnici u primarnoj koji žele zarađivati novac na način kako ga sada zarađuju neka idu u čiste privatnike i pokušaju svojom kvalitetom opstati na tržištu.


  – Ovo što sad dobivaju je javni novac i bilo bi jako dobro da inspekcija Ministarstva zdravlja vidi koristi li se javni novac za kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i bolju dostupnost ili pak za isplatu plaća liječnika u koncesiji. Njihove nepravilnosti u radu su brojne pa se tako upravo kod liječnika u koncesiji bilježi velik broj nerealno dugih bolovanja koji se zatvaraju po jednoj dijagnozi, a onda ponovo otvaraju po nekoj drugoj. Mi u KBC-u Rijeka tako imamo zaposlenu rekorderku koja je na bolovanju pune 23 godine – kaže predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske.


  Ona smatra da aktualni ministar zdravlja želi privatizirati cijelu primranu zdravstvenu zaštitu, a ne samo ordinacije obiteljske medicine.


  – Prijedlog izmjena dvaju zdravstvenih zakona zapravo je katastrofalan potez ministra Varge jer primarna zdravstvena zaštita mora ostati javna i biti pod stalnom kontrolom – dodaje Belobrajić Čahut koja poručuje da će provesti anketu među medicinskim sestrama koje rade u ordinacijama u koncesiji koliko se poštuju njihovi kolektivni ugovori.