Demonstrativno napustili razgovore

Neuspjeli sastanak: Taksisti zbog Ubera najavili tužbe i prosvjede

Hina

Reuters

Reuters

»Uber obavlja djelatnost u Hrvatskoj, a tvrtka je registrirana u inozemstvu i ovdje izbjegava plaćanje poreza i drugih obveza. U protekle dvije godine razgovarali smo s gotovo svima, poslali bezbroj dopisa i prijava, a ne dobijamo nikakva ili vrlo polovična objašnjenja«, rekao je Miletić



ZAGREB Nakon neuspjelog sastanka s predstavnicima državnih institucija o problematici rada platforme Uber, predstavnici udruženja taksi prijevoznika najavili su u srijedu podizanje odštetnih zahtjeva protiv države, kaznene prijave i prosvjede.


Predstavnici Radio Taksija Zagreb, Taxi Cammea, Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) i Udruženja davatelja usluga autotaksi prijevoza pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, nakon sat vremena demonstrativno su napustili sastanak s predstavnicima državnih institucija u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na kojem su sudjelovali i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva financija, Carinske uprave te Ministarstva rada i mirovinskog sustava.


Predsjednik Sekcije taksi prijevoznika pri HOK-u i predsjednik dubrovačkog Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Božo Miletić rekao je da su sa sastanka izašli zbog kroničnog razmimoilaženja oko stavova vezanih uz Uber.




Miletić je rekao da su se taksisti umorili nakon dvije godine razgovora i uvjeravanja da Uber u Hrvatskoj posluje nelegalno.


»Uber obavlja djelatnost u Hrvatskoj, a tvrtka je registrirana u inozemstvu i ovdje izbjegava plaćanje poreza i drugih obveza. U protekle dvije godine razgovarali smo s gotovo svima, poslali bezbroj dopisa i prijava, a ne dobijamo nikakva ili vrlo polovična objašnjenja«, rekao je Miletić.


Dodao je kako više ne namjeravaju razgovarati na nižim razinama, sa službenicima ministarstava. Kazao je i da u dvije godine jedino nisu razgovarali s premijerom Andrejem Plenkovićem te ministricom gospodarstva Martinom Dalić.


Najavljuju da će državnim institucijama uskoro podnijeti odštetne zahtjeve, svaki taksist pojedinačno, a trenutno ih je u državi, kaže Miletić, oko 2.500. Podizanje odštetnih zahtjeva prvi je korak ka podizanju tužbe protiv države, kaže on.


Taksisti namjeravaju pokrenuti i kaznene prijave protiv svih odgovornih u ministarstvima i drugim institucijama državne uprave koji, kako kažu, dvije godine nisu uspjeli riješiti problem s Uberom, unatoč tome što su i resorni ministar Oleg Butković i premijer Plenković više puta istaknuli da Uber u Hrvatskoj radi nezakonito.


Miletić najavljuje veliki prosvjed taksista, no nije precizirao hoće li on biti u Zagrebu ili drugdje.


»Jedinu nadu da se to ne dogodi vidimo u tome da premijer Plenković ili ministrica Dalić kažu da je dosta nezakonitog rada te da tako pokažu poštovanje prema hrvatskim obrtnicima«, rekao je Miletić.Predsjednik Radio Taksi Zagreba Joso Kovačević istaknuo je kako želi da svi taksisti rade po zakonu, odnosno da Uber aplikacija može raditi samo s legalnim taksistima.