Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Novi šamar

Nepoželjna udavača: I HSU odbio Bernardićevu ponudu za koaliciju za euro-izbore. "Rekli smo mu da je zakasnio"

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2019. u 20:29 2019-01-21T20:29:17+01:00

Bernardiću je preostalo jako malo stranaka kojima bi se još mogao obratiti s molbom da pomognu SDP-u na europskim izborima. Možda uspije pridobiti neku nestranačku osobu koja nešto predstavlja u hrvatskoj javnosti

ZAGREB Dok je SDP bio snažan i politički relevantan, manje stranke lijevo-liberalnog spektra nudile su im se za predizborne koalicije. No, to je vrijeme stvar prošlosti, danas predsjednika SDP-a Davora Bernardića odbijaju stranke koje bi on htio za partnere na listi za europske izbore.

Premda su u SDP-u odlučili samostalno izaći na izbore za Europski parlament, Bernardić, čiji ostanaka na čelu stranke dosta ovisi o njihovim rezultatima, pokušava nekako popraviti svoje šanse. Ali, prvo je bezuspješno nagovarao Daliju Orešković da se na svibanjskim izborima kandidira na listi sa SDP-om, a nedavno je Bernardiću košaricu udijelio i predsjednik HSU Silvano Hrelja.

Dalija Orešković svoju nastajuću političku opciju naprosto ne želi u startu vezati za SDP, koji ostavlja dojam nemoći, dok je HSU sredinom prosinca donio odluku o priključenju Amsterdamskoj koaliciji. Hrelja nam je potvrdio da je to bio razlog zbog kojeg nije prihvatio Bernardićev prijedlog o suradnji.

- Nas smo se dvojica našli i 15 dana prije nego što su središnja stranačka tijela HSU odlučila o ulasku u Amsterdamsku koaliciju, ali tada Bernardić uopće nije spominjao mogućnost da na europske izbore idemo sa SDP-om. I mi više nismo željeli čekati, Predsjedništvo i Središnji odbor HSU donijeli su jednoglasnu odluku, pa ćemo 30. siječnja potpisati koalicijski sporazum s IDS-om, GLAS-om i HSS-om.

Rekao sam Bernardiću, kad smo drugi put razgovarali, da se to više ne može promijeniti, da je zakasnio i da ću se držati odluke koju smo donijeli. Otvoreni smo za eventualnu suradnju sa SDP-om za predsjedničke i parlamentarne izbore, ali za europske je to nemoguće. Uostalom, SDP je davno najavio da će sami ići na ove izbore, ispričao nam je u ponedjeljak Hrelja.

Bernardić mu nije otkrio zašto se predomislio, pa je ponudio HSU mjesta na izbornoj listi, kako ne bi otišli Amsterdamskoj koaliciji.

- Ne znam zbog čega mi je naknadno predložio koaliciju sa SDP-om. Nisam o tome ispitivao Bernardića, nije na meni da to radim. Možda su se njegovi savjetnici u međuvremenu probudili, a možda je to posljedica lošeg rejtinga SDP-a u anketama, pa je Bernardić zaključio da nije dobro da ostanu sami, kazao nam je predsjednik HSU.

Kako bilo, Hrelja je sada u potpunosti okrenut svojim partnerima iz Amsterdamske koalicije. Na zajedničkoj listi će HSU imati jednog ili dva kandidata, a vjerojatno će to biti sam Hrelja.

- Ideja je da predsjednici svih stranaka naše koalicije, osim Borisa Miletića koji vodi IDS, budu na listi, ističe Hrelja. On i kolege puni optimizma očekuju izbore za Europski parlament. U anekti što ju je od IPSOS-a naručila Amsterdamska koalicija, za tu se skupinu izjasnilo čak 12,5 posto ispitanika, što ih je plasiralo na drugo mjesto iza HDZ-a.

A SDP? Bernardiću je preostalo jako malo stranaka kojima bi se još mogao obratiti s molbom da pomognu SDP-u na europskim izborima. Možda uspije pridobiti neku nestranačku osobu koja nešto predstavlja u hrvatskoj javnosti. Međutim, trenutačno je Bernardiću ipak veći problem, nego nedostatak koalicijskih partnera, činjenica da ga potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina javno pritišće da se stavi na čelo stranačke liste za EU izbore.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.