Naftna mrlja pod kontrolom

Nema straha od onečišćenja mora nakon sudara brodova u Uljaniku

Hina

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Nema bojazni od većeg onečišćenja mora nakon što su se u ponedjeljak u krugu pulskog brodogradilišta Uljanik uslijed orkanske bure sudarili brod-platforma i manji brod za opskrbu gorivom koji je potonuo, a bio je napunjen s 14 tona dizela, doznaje se u Stožeru kod iznenadnih onečišćenja mora Istarske županije kojim zapovijeda pulska Lučka kapetanija, u kojem kažu kako manju naftnu mrlju drže pod kontrolom



PULA Nema bojazni od većeg onečišćenja mora nakon što su se u ponedjeljak u krugu pulskog brodogradilišta Uljanik uslijed orkanske bure sudarili brod-platforma i manji brod za opskrbu gorivom koji je potonuo, a bio je napunjen s 14 tona dizela, doznaje se u Stožeru kod iznenadnih onečišćenja mora Istarske županije kojim zapovijeda pulska Lučka kapetanija, u kojem kažu kako manju naftnu mrlju drže pod kontrolom.


Nakon pucanja privezne užadi na novogradnji »Apollo«, taj brod-platforma je otplutao prema gatu »Molo Carbone» gdje su na vezu bili Brodospasovi brodovi za opskrbu platformi, te je udario u jedan od tih brodova po imenu »Silni«, koji je potonuo.


Taj je opskrbni brod upravo prije nekoliko dana napunjen s 14 tona dizela, koji je prijetio da će iscuriti iz potopljenog broda. U Stožeru i utorak navode kako je naftna mrlja koja se pojavila na površini mora vjerojatno posljedica masnoće ulja sa samoga broda jer, ističu, rezervoari nisu propustili. Zbog vremenskih neprilika i jake bure koja puše na području Istre brod nije moguće još izvući, ali vjerojatno će se izvući do kraja tjedna, do kada bi se vrijeme trebalo smiriti.




»Do trenutka kada će tegljač odvesti ‘Silnog’ na sigurno potopljeni brod je osiguran priveznom užadi uz pristanišni gat, gdje će se odraditi i izvlačenje goriva ukoliko bude potrebno«, izvijestili su iz Stožera.


Inače, odmah po potonuću Lučka uprava Pula je za aktivnosti u slučaju onečišćenja mora angažirala pulsku Javnu vatrogasnu postrojbu i tvrtku specijaliziranu za komercijalno uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša.